De două luni, e mare fericire în familia Cernenco. Motivul e apariția celui de-al șaselea copilaș minunat. S-a înmulțit bucuria, dar și responsabilitățile părinților și desigur a frățiorilor, care au mare grijă de mezinul familiei.
Am cunoscut această familie în 2018, treceau prin situații extrem de grele. Fiecare zi venea cu noi griji și provocări, iar acestea sporeau riscul copiilor de a ajunge în grija statului. Cea mai mare provocare rămânea lipsa unui loc stabil de trai, iar din acest motiv nu puteau beneficia de unele ajutoare sociale. Lipsa unei locuințe îi purta mai mereu pe drum, fiind nevoiți uneori să închirieze sau mai bine zis să se adăpostească în condiții insalubre și nesigure. Această instabilitate era o alarmă pentru autorități, care o atenționau mereu pe Mihaela, mama, că îi vor fi luați copiii.
Pe lângă toate aceste necazuri, mama era victima abuzurilor soțului.
Tânăra mamă făcea tot ce-i stă în puteri să-și crească copiii.
“Aveam zile în care nu știam ce să le pun pe masă de mâncare, dar nu-mi lăsam copiii să adoarmă flămânzi. Nici măcar nu are cine să mă ajute când am nevoie”, menționa Mihaela.
Intervenția noastră în familie a fost axată prioritar pe bunăstarea emoțională și materială a copiilor alături de mama lor. După lungi consilieri, mama decide să se separe oficial de fostul soț. Apoi, cu suportul financiar al partenerului nostru, fundația Familia Sturza, am reușit să o sprijinim pe Mihaela să-și cumpere propria căsuță. Asistată și ghidată de avocatul CCF Moldova, casa este înregistrată pe toți copiii ei. Astfel, am mai înlăturat dintre riscurile iminente, iar membrii familiei se bucurau de condiții propice de trai.
După procurarea locuinței, împreună cu reprezentanții autorităților locale, am elaborat un plan de sprijin familial. Li s-a înlesnit accesul către toate serviciile medicale și sociale de care ar trebui să beneficieze în localitate.
De doi ani, femeia încearcă să-și mai dea șansa la o familie completă, fiind implicată într-o relație, în care se simte fericită și liniștită. Are sprijinul partenerului în tot ce înseamnă organizarea vieții de familie. Copiii merg la școală și la grădiniță, sunt responsabili, mereu bine îngrijiți și responsabili. Asistentul social din localitate spune că Mihaela a renunțat la vechile vicii, are grijă de copii și de casă. Mama primește ajutor social din partea statului, recent a beneficiat de suport pentru materiale de contrucții, așa că urmează să facă reparație în casă, pentru mai mult confort și bunăstare.
Atunci când familiile au acces la servicii, știu unde să apeleze în caz de criză, devin autonome, considerăm că munca noastră a contribuit la schimbare, ne retragem, iar familia rămâne în vizorul autorităților locale.
#niciodatasingur
Ieri am ajuns la Darius, pe care l-am văzut plângând de fericire în timp ce-și ținea “visul în mâini” - o chitară! Emoțiile ne-au copleșit pe toți, nici nu-i vine să creadă.
Alexandra avea 19 ani când l-a născut pe Vasilică. Fiindcă nu avea unde merge de la maternitate, a ajuns într-un centru maternal, găzduire temporară.
Într-o localitate pitorească din sudul țării, pe malul Prutului, își trăiesc copilăria la maximă intensitate 4 copii frumoși: Irina, Vlad, Mihai și Ionuț.
Vera și cei patru frați ai săi au fost prea chinuiți de soartă, iar acest lucru se oglindește și în ochii lor.