Cărărușa care duce spre apă

O zi de vineri ca multe altele. Dis-de-dimineață ne-am pornit spre Nisporeni, în vizită la familiile pe care le sprijinim și de care suntem aproape. După 80 de km, am ajuns la destinație. Am fost întâmpinați de Oxana și invitați în casă. Înăuntru se simte un miros dulce, de flori. O vază de lut stă pe plită, unde iarna se face focul, iar vara este folosită ca masă. În vază flori de iasomie, proaspăt rupte din grădină.

22-06-2022

Dinu – fratele grijuliu

Oxana și Vadim au cinci copii. Cel mai mare este Dinu, curând face 10 ani. Dinu o ține în brațe pe Daria. O ține cu multă grijă, din când în când lăsându-i câte un pupic pe obraz, este un ajutor de nădejde pentru mama sa. Este implicat, poate prea implicat în grijile casnice pentru un copil de doar 10 ani. Se simte în privirea lui dorința imensă de a putea fi de ajutor mamei, de a o susține și de a reuși împreună să depășească greutățile.

Pe când urma ca Daria să facă doi ani, mama a observat că ceva e diferit în dezvoltarea fetiței: „I-am mai crescut și pe ceilalți, am tot așteptat, știți cum fiecare cu tempoul lui, dar totuși deja presupuneam că ceva nu e chiar în normă”, a mărturisit Oxana. A apelat la medic, a fost și internată în spital. O diagnoză clară încă nu-i fusese pusă. Cunoscând povestea familiei, i-am încurajat și susținut să facă mai multe investigații, precum și să le fie auzită frica – copilul avea reținere în dezvoltare evidentă deja. După o cale îndelungată, investigații, analize, consultări, suntem în așteptarea rezultatului unei analize genetice de la București.

Imagine

60 de litri cărați într-o singură zi

Cât e ziua de mare, tata este plecat la muncă, muncă cu ziua. Acasă rămâne Dinu, care își pune umărul la toate treburile. Zilnic este rugat de mama sa să meargă la fântână.

Fântână în ogradă nu este, iar cea mai apropiată sursă de apă se află la zeci de metri distanță de casă. L-am întrebat pe copil dacă putem să-l însoțim, iar el ne-a răspuns: „Aveți noroc. Acum e mai ușor de ajuns la fântână, pentru că demult n-a plouat”.

Dinu a încălțat cizmele de cauciuc, a mers în ocol să ia bidonul și ne-am pornit împreună spre fântână.

Ca să ajungi la izvor este o adevărată provocare, buruienile sunt înalte, aproape au aceeași înălțime ca a băiatului, iar când plouă drumul este aproape impracticabil.

Întrebat câți litri de apă cară zilnic, Dinu ne-a spus că nu știe exact, însă cu o zi înainte mama sa a spălat rufe, iar el a cărat 60 litri de apă într-o singură zi.

Imagine

În drum spre casă, stând de vorbă, am aflat că lui Dinu îi place să citească. Și-ar dori să meargă mai des la bibliotecă, dar când reușește, trage o fugă și împrumută cărți.

Vede frumosul din jur pentru că asta are în suflet

În încheierea vizitei, l-am rugat pe Dinu să ne permită să-i facem o fotografie, încurajându-l să-și  aleagă el locul. S-a dus lângă florile din grădină și a zis: „Vreau o fotografie aici”. După ce am făcut fotografia, i-am arătat-o, iar el a zis: „Tare îmi place, bine că am ales acest loc”.

Lui Dinu îi place frumosul, pentru că asta poartă în suflet.

Copiii au nevoie de părinți la fel de mult cum au nevoie de aer

Prin programul de prevenție CCF Moldova, reușim să oferim sprijin calificat pentru a menține familiile împreună, iar copii să se dezvolte în grija și afecțiunea părinților lor.

Din cauza lipsurilor materiale, condițiilor grele de trai și problemelor de sănătate nedeterminate final, părinții au fost anunțați că Daria ar putea ajunge în grija statului. Fiind o gravă încălcare și nedreptate pentru copil și întreaga familie.

Beneficiind de sprijinul nostru, în care cooperăm cot la cot cu autoritățile locale, oferim familiei perspective spre schimbarea situației familiei, determinarea stării de sănătate a copilului și evident toate acțiunile corelate spre un plan de independență după ce se obține și observă o stabilitate.

„Intenționăm să procurăm o casă pentru familie, pentru că acum locuiesc în casa unor rude, care periodic este și motivul unor conflicte. Ne dorim ca locuința să fie aproape de instituțiile de învățământ și centrul medical, pentru ca Oxana să se descurce mai ușor”, a menționat Veronica Donciu, manager de caz, CCF Moldova.

Fiecare sprijin contează, accesați www.donatii.md și ajutați-ne să-i ajutăm!

*Prenume schimbate în conformitate cu Politica de Protecție a Copilului CCF Moldova.

22-06-2022
Donează ACUM!
Devino patron CCF Moldova www.patreon.com/ccfmoldova
Alte articole
#niciodatasingur
Tania Turtureanu – de ziua mea, îmi doresc mai multă căldură pentru Ionuț și Ilie
Suma colectată
3.601 lei
25%
Suma necesară:
15.000 lei
Diana Lazăr: „De ziua mea, îmi doresc ca Sănduț să crească în familie”
Suma colectată
14.340 lei
144%
Suma necesară:
10.000 lei
Cristina Scarlevschi: „Îmi donez ziua de naștere, pentru ca fiecare copil să aibă un ACASĂ”
Suma colectată
0 lei
0%
Suma necesară:
5.000 lei