În perioada mai-iunie, CCF Moldova a desfășurat ateliere de prezentare și consultare a Ghidului de asistență educațională a copiilor cu tulburări din spectrul autist și dizabilitate de auz, care a fost elaborat în cadrul proiectului „Participăm acum! Îmbunătățirea oportunităților de participare a copiilor și tinerilor cu dizabilități în sistemul de educație din Republica Moldova”. Ghidul este un suport practic pentru specialiști, în care se regăsesc strategii de lucru axate pe domeniile de dezvoltare ale copilului: fizic, cognitiv, limbaj și comunicare, socio-emoțional și comportament adaptativ.
„Scopul acestor ateliere a fost de a afla opinia specialiștilor, care asistă direct copiii cu cerințe educaționale speciale, cu privire la Ghidul de asistență educațională. Au avut posibilitatea de a oferi recomandări și sugestii de îmbunătățire a materialului. Consultarea cu specialiștii este esențială pentru a asigura o abordare holistică și eficientă în susținerea și educația copiilor cu tulburări din spectrul autist și dizabilitate de auz. Astfel, aceștia vor putea să-și atingă potențialul lor maxim și să se integreze cât mai bine în societate. Specialiștii s-au arătat interesați de acest instrument, au participat activ, au comentat și au venit cu recomandări de îmbunătățire a ghidului. Acest lucru ne-a bucurat”, a precizat Lorina Ghițu, manageră de proiect CCF Moldova.
În luna februarie 2024, experții au evaluat 28 de copii (14 copii cu tulburări din spectrul autist și 14 copii cu dizabilitate de auz) din 8 școli, beneficiari direcți ai proiectului. De asemenea, au fost organizate interviuri cu specialiștii din cadrul Centrelor de Resurse pentru educația incluzivă: cadre didactice de sprijin, logopezi, psihologi și părinți. Scopul acestor interviuri a fost de a determina necesitățile copiilor cu TSA și dizabilitate de auz.
La aceste ateliere regionale au participat 63 de specialiști din 18 școli pilot: cadre didactice de sprijin, psihologi, psihopedagogi, logopezi, dar și specialiștii Serviciului Teritorial de Asistență Psihopedagogică din șase raioane: Leova, Strășeni, Ungheni, Drochia, Hâncești și Bălți. Discuțiile au avut loc în format online. „În cadrul atelierului de consultare a Ghidului am discutat despre instrumentele necesare pentru a oferi asistență educațională copiilor cu tulburări din spectrul autist și dizabilitate de auz. De asemenea, am învățat diferite tehnici și activități pe care le voi implementa în procesul de lucru cu copiii. Materialul oferit este util. Suntem recunoscători pentru noile instrumente și mecanisme care ne-au fost oferite în cadrul acestui atelier de către specialiști. Am fost ghidați și urmează să testăm în școlile noastre ceea ce am învățat la instruire”, a adăugat Elena Mocanu, cadru didactic de sprijin în cadrul gimnaziului „Spiridon Oglindă” din s. Cupcui, Leova.
Precizăm că, în cadrul proiectului „Participăm acum! - Îmbunătățirea oportunităților de participare a copiilor și tinerilor cu dizabilități în sistemul de educație din Republica Moldova” sunt vizate mai multe domenii de intervenție: elaborare de metodologii, consolidarea capacității specialiștilor, dotarea școlilor cu echipament senzorial, asistență directă oferită copiilor, specialiștilor și părinților, precum și sensibilizarea opiniei publice.
Activitățile implementate de CCF Moldova sunt derulate, în perioada martie 2023 - iulie 2025, în cadrul celor 18 școli din țara noastră care sunt dotate în cadrul proiectului „Participăm acum! Îmbunătățirea oportunităților de participare a copiilor și tinerilor cu dizabilități în sistemul de educație din Republica Moldova”, implementat de CCF Moldova, în parteneriat cu ChildFund Germania, în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării și ANACEC, cu suportul financiar al Ministerului Economiei din Germania și fundația „Ceslav Ciuhrii” din Republica Moldova.
Pe 8 decembrie, a avut loc Gala Generozității 2024, ediție de Crăciun, un eveniment remarcabil, care a reunit peste 300 de invitați generoși, dornici să sprijine cauze nobile și să contri
Pe 20 decembrie, ora 19:00, te invităm să ne fii alături într-o seară specială, plină de emoție și solidaritate, la un eveniment unic ce va aduna oameni cu inimi mari și
În acest weekend, 17 femei au plămădit nu doar pâine, dar și speranță, bunătate și solidaritate, reușind împreună să adune 32 300 de lei, bani care vor fi direcționați către nevoile copii
În contextul Campaniei „Săptămâna Națională a Bunătății” , Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a organizat o Expoziție de responsabilitate socială.