
Lui Nichita i-a bătut norocul la ușa orfelinatului, acolo unde și-a petrecut primii ani din viață. Salvarea lui a fost Maria, o rudă de-a mamei sale, care și-a deschis inima și ușa casei sale, pentru a-i oferi băiețelului căminul de care avea atâta nevoie. Cea care între timp i-a devenit mamă, încă încearcă să umple cu dragoste golurile din sufletul lui Nichita.
Drama acestui copil a început la doar trei luni, când acesta a ajuns între pereții reci ai unei case de copii. Mama pruncului suferea de dizabilitate mintală severă, care făcea imposibilă îngrijirea propriului copil. Plasarea lui într-un orfelinat era singura soluție viabilă pe atunci. Nichita avea nevoie de îngrijire specială, atenție individuală și multă dragoste. Din păcate, chiar și cele mai dotate orfelinate nu pot oferi atașamentul și căldura părintească, vitală pentru un copil. Unde mai pui că bebelușul a fost afectat de o infecție dermatologică, care îi provoca răni pe toată suprafața corpului.
Imediat după plasarea copilului în orfelinat, CCF Moldova și autoritatea tutelară responsabilă au inițiat discuțiile cu familia extinsă a acestuia, pentru a identifica o persoană care s-ar face responsabilă de soarta acestui copil. Singura care a acceptat provocarea a fost Maria, o nepoată de-a mamei copilului. În pofida temerilor și a nesiguranței, femeia a devenit tutorele lui Nichita abia după șase luni, perioadă în care acesta s-a aflat în orfelinat.
„La prima vizită la casa de copii, am dat peste un băiețel vai și-amar de el. Câte vizite i-am făcut, toate erau la fereastra instituției. Nu ne-au permis niciodată să intrăm să-l vedem. Când l-am adus acasă, am observat că avea un comportament diferit de cel al copiilor mei. Chiar dacă îl durea ceva, tăcea. Nu striga deloc. Acolo, la orfelinat, nu avea cine să-l mângâie”, descrie Maria momentele care au marcat-o.
Nichita are deja cinci ani și împreună cu cei doi copii biologici ai Mariei își trăiește fericit copilăria. Grija pe care i-a oferit-o femeia și atenția pe care i-o acordă “frații” au ameliorat vizibil starea sănătății lui, care era șubredă la început. Adoră să meargă împreună la pescuit, să petreacă timpul în familie, să râdă zgomotos, astfel încât să-i contagieze și pe ceilalți. Dintr-un copil bolnăvicios, Nichita s-a transformat în unul activ și energic, care explorează lumea din jur împreună cu camarazii săi.
#niciodatasingur