Ea crește singură 3 copii : Ilinca de 6 ani, Dima de 4 ani și Oleg de 2 ani, care s-a născut cu hidrocefalie, o dizabilitate care îi afectează starea sănătății. De când a născut ultimul copil, Mariana a fost sfătuită de mulți să renunțe la el, să îl lase în grija statului și să aibă grijă de ceilalți doi copii mai mari.
Femeia însă nici nu-și imaginează cum să permită așa ceva când toți trei sunt copii ei. Își ascultă doar inima și știe că așa e cel mai bine, iar faptul că Oleg are o afecțiune o face și mai protectoare și conștientizează importanța dragostei pentru copil. Dizabilitatea copilului se manifestă diferit cu crize și tratament specific, iar Mariana nu-l poate lăsa departe de ea.
Povestea eroinei începe în clasa 7-a, atunci când a rămas fără mamă, alături de care trăia. Și-a încheiat atunci frecventarea școlii, s-a mutat la o mătușă și a început să muncească de atunci pentru a se întreține. Munca agricolă ,,cu ziua” îi umpleau zilele.
Mariana și-a încercat norocul de a crea o familie de mai multe ori, din păcate de fiecare dată a căzut drept victimă a relațiilor violente. Am apreciat mult curajul ei, a plecat de fiecare dată după ce înțelegea că abuzurile vor continua. Își dorea liniște, dragoste și grijă părintească pentru copiii ei.
Ultima plecare a fost în grabă doar cu ce aveau pe ei îmbrăcați, s-a rupt din mâna grea și violentă fugind cu copiii în lume. Așa a ajuns acum să se adăpostească într-o căsuță oferită gratuit de un sătean. Are 2 camere mici, ,,un fel de antreu” și odaia plină de un miros greu de fum din soba avariată, aici dorm toți laolaltă, aici în lighean se băiesc și tot aici într-un colț stă o masă mică la care mănâncă. Chiar din primele zile a lucrat ,,cu ziua” pentru a strânge bănuții să poată porni curentul electric care era deconectat.
În această locuință cu pereți vechi și pericol de demolare, femeia simte mai multă siguranță decât în condițiile dureroase anterioare, unde fiecare zi era o victorie pentru supraviețuire. În scurt timp această casă parcă s-a oprit din ruinare, a apărut mai multă lumină și viața dăinuiește prin forfota care se întâmplă zilnic în curte. Poarta stă păzită de 4 cățeluși alături de mama lor, sforile colorate pline cu haine se leagănă în bătaia vântului, iar la streașina casei un mănunchi bun de leuștean stă să se usuce pregătit pentru iarnă. Grădina este lucrată și îngrijită și răsar curpenii legumelor de sezon, iar pe prispă stă o cutie din care se aude câte un sunet de puișor fragil. ,,Ne-am trezit într-o dimineață cu un boboc în mijlocul ogrăzii, s-a spart primul ou, iar acum își așteaptă frații și surorile să iasă din celelalte ouă.” zice Mariana.
Vecinii o cunosc deja pe Mariana și copiii ei, îi respectă și susțin că-s de încredere, mai ales că femeia harnică îngrijește și de un vecin cu dizabilități, dar și de animalele acestuia. În timpul cât mama copiilor aleargă cu munca ,,în sus și-n jos”, cea care îngrijește de frații mai mici, în special de Oleg este Ilinca. Aceste griji deseori o fac să lipsească de la grădiniță, ceea ce e o nedreptate pentru copilă. În acest septembrie va merge la școală și ne dorim ca ea să se bucure din plin de dreptul la educație.
De ce am zis la început că Mariana este o mamă cu super puteri? Niciodată nu i-a fost frică să ia totul de la început, iar acolo unde a pus mâna a pus și sufletul. Nu obișnuiește să se plângă, iar dacă îi sunt sugerate careva sfaturi, femeia analizează și acționează. În inima ei mică și plină de dragoste este multă speranță pentru o viață mai bună copiilor ei și pentru o reușită a stării de sănătate a lui Oleg.
Până acum am putut să o sprijinim cu asistență psihologică, încurajarea de a identifica soluția pentru ca Ilinca să nu lipsească de la procesele instructiv-educative și perfectarea actelor pentru a a fi eligibilă pentru ajutorul social. Urmează să activăm și polița medicală odată cu înregistrarea tuturor actelor pe care singură nu le poate perfecta.
Înțelegem că nu pot continua să locuiască în condițiile actuale, au nevoie de o casă sigură în care să se simtă protejați în oricare dintre sezoanele anului. O casă în care să poată avea paturi ca să nu mai doarmă toți pe o saltea înghesuiți, o masă la care să stea toți împreună, iar frigiderul să nu mai fie un vis al femeii când vede a doua zi vara cum mâncarea devine alterată.
Ajută-ne să fim sprijinul Marinei și copiilor ei! Ajută-ne să le transformăm viața oferindu-le condiții și un mediu prielnic. Intră pe www.donatii.md
Nadejda și-a luat viața de la zero, cu 3 copii în brațe și cu mari planuri de viitor.
Într-o casă veche din nordul țării, își duc traiul Mihaela și cei 4 copii ai săi. Mihaela este unicul părinte pentru copiii săi, fără nici un sprijin și cu multe nevoi adunate pe umerii ei.
Povestea acestei familii are o istorie dificilă și plină de provocări.
„Ce te chinui atâta cu el, acuma sunt atâtea centre unde îl poți lăsa, acolo se vor ocupa de dânsul cei care lucrează”, este una dintre frazele pe care Anastasia le aude cu r