Promovăm asistența parentală profesionistă specializată!

Șoldănești, 29 martie 2017 – Peste 20 de asistenți sociali au participat la o masă rotundă organizată de CCF/HHC în orașul Șoldănești, pentru a stimula recrutarea asistenților parentali profesioniști (APP), în special a celor interesați să primească la ei în familie copii de vârstă mică (0-3 ani) și cei cu dizabilități. Actualmente, în raionul Șoldănești există 15 familii de APP, două dintre care au în îngrijire copii mici.

Asistenții sociali susțin că procesul de recrutare a asistenților parentali profesioniști decurge mai anevoios, deoarece puțini oameni sunt interesați să ofere căminul său familial unui copil rămas fără îngrijire părintească. Asta pentru că acești părinți substitutivi nu sunt stimulați financiar suficient, iar acest lucru este cu atât mai anevoios când este vorba de copii mici sau cu dizabilități, ai căror îngrijire necesită cheltuieli mult mai mari (scutece, lapte praf, servicii și tratamente medicale etc.).

Totodată, în cadrul evenimentului, asistenții sociali au beneficiat de o instruire detaliată asupra aplicării practice a legii nr.140 privind Protecția Copilului. Participanții s-au împărțit în grupuri și au discutat activ cazurile concrete de la ei din comunități, dar și alte cazuri generice menite să-i înarmeze cu cunoștințe și abilități utile în munca lor zi de zi.

Evenimentul face parte dintr-o serie de mese rotunde de promovare și recrutare a asistenților parentali profesioniști în raioanele din nordul țării. Aceste activități fac parte dintr-un proiect denumit “Copii de vârstă mică – înțelegem necesitățile, dezvoltăm serviciile, reformăm sistemul”, care are drept scop diminuarea numărului de copii instituționalizați de vârstă 0-3 ani și cei cu dizabilități în țară. Acest proiect este implementat de CCF/HHC Moldova, cu suportul UNICEF și al Ministerului Muncii, Protecției Sociale și al Familiei. În cadrul proiectului, campania națională TU TE-AI NĂSCUT ÎN SUFLETUL MEU a fost lansată în toamna anului trecut pentru a stimula oamenii să devină asistenți parentali profesioniști. Până acum, au fost petrecute 6 ședințe de recrutare, iar cca 30 de persoane și-au exprimat dorința de a deveni APP, din ei 17 candidați se pregătesc deja să treacă o evaluare complexă. Alți 2 asistenți parentali profesioniști au fost aprobați la Glodeni, ei urmează să treacă acreditarea și un proces de potrivire cu copiii care au nevoie de o familie. Iar pentru a stimula oamenii să ia acasă copii mici și cei cu dizabilități, un studiu de revizuire a alocațiilor pentry app-urile specializate a fost realizat de echipa CCF/HHC și prezentat partenerilor, astfel ca până la sfarșitul anului să se producă mărirea alocațiilor financiare acordate pentru acest serviciu specializat.

Wed, 03/29/2017 - 12:43
Donează ACUM!
Devino patron CCF Moldova www.patreon.com/ccfmoldova
Alte articole
#niciodatasingur
Ana Sîrbu: Îmi doresc ca fiecare copil să aibă un ACASĂ
Suma colectată
MDL1,400
100%
Suma necesară:
MDL1,400
Prevenirea abandonului familial
Suma colectată
MDL83,700
4%
Suma necesară:
MDL2,100,000
Oxana Barbăneagră: Vreau să împărtășesc bucuria mea cu cei care au nevoie de ajutor
Suma colectată
MDL1,650
110%
Suma necesară:
MDL1,500