Protejarea familiilor – sprijinirea emancipării femeilor și a bunăstării copiilor în Moldova

Criza umanitară provocată de războiul din Ucraina a crescut nevoile urgente de a dezvolta servicii multisectoriale pentru sprijinirea femeilor atât din Ucraina cât și din Moldova. 

09-10-2023

Pentru a realiza acest lucru, CCF Moldova implementează proiectul „Protejarea familiilor – Sprijinirea emancipării femeilor și a bunăstării copiilor în Moldova”, cu sprijinul financiar al Women’s Peace&Humanitarian Fund și UN Women Moldova. 

Una dintre activitățile importante ale proiectului a constat în elaborarea și oferirea unui curs de digitalizare pentru femei, care s-a desfășurat timp de 8 săptămâni începând cu luna iulie 2023.  Metodologia folosită în cadrul acestui program a fost elaborată cu grijă de către experții de la War Child și Humans in the Loop. 

Astfel, 51 de femei s-au înscris la pentru prima etapă, patru săptămâni pentru inițierea limbii engleze și abilități IT susținute de instructori experimentați și asistați de un translator HITL care a putut oferi suport în limbile ucraineană și rusă. În cea de-a doua jumătate a programului, cu sprijinul Universității Libere Internaționale din Moldova și a CCF Moldova, HITL a furnizat pregătire în adnotare, o abilitate digitală legată de inteligența artificială (IA). Introducerea participantelor în procesul de adnotare reprezintă și un punct de plecare excelent în lumea Inteligenței Artificiale (IA) și creează o înțelegere mai profundă a dezvoltării instrumentelor IA, o zonă în creștere în sfera digitală. Deși acest lucru nu necesită experiență în programare, este totuși o abilitate tehnologică care pregătește tinerele pentru intrarea în cariere STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică).

Image

În total, 24 de femei au participat la pregătirea în adnotare, iar 21 au avansat către un proiect de muncă simulat.  Pentru proiectul de muncă simulat, participantele au etichetat imagini de supermarket și au primit feedback de la specialiștii în asigurarea calității de la HITL cu informații despre cum să își îmbunătățească tehnica de adnotare. 88% dintre participantele care au luat parte la proiectul de adnotare au declarat că sunt interesate de oportunități de muncă în acest domeniu, iar câteva participante au afirmat că "ar dori să încerce să lucreze în domeniul adnotarii" și sunt "interesate de oportunitățile de muncă legate de acest domeniu".

Unul dintre aspectele definitorii ale acestui program a fost accentul pus pe construirea unei comunități puternice între femeile participante. Acest proiect a adus împreună femei din comunitățile gazdă din Moldova și femei care au fugit din războiul din Ucraina. Prin împărtășirea experiențelor și susținerea reciprocă s-au creat legături puternice și prietenii durabile.

Programul de Dezvoltare a Abilităților Digitale implementat de CCF și UN Women, în parteneriat cu War Child și Humans in the Loop, a demonstrat că prin educație și suport adecvat, femeile pot obține independența financiară și pot deveni contribuitoare active la economia digitală. Acest program a creat nu doar oportunități de angajare, ci și comunități puternice de femei care se sprijină reciproc în căutarea independenței financiare și a unei vieți mai bune. 

Această activitate este implementată în cadrul proiectului „Protejarea familiilor - Sprijinirea emancipării femeilor și a bunăstării copiilor în Moldova” de către CCF Moldova cu susținerea UN Women Moldova și finanțată de Women's Peace & Humanitarian Fund.

Image
09-10-2023
Donează ACUM!
Devino patron CCF Moldova www.patreon.com/ccfmoldova
Alte articole
#niciodatasingur
Marcela Dedin: „De ziua mea, să punem umărul la construcția unei case pentru o mamă cu 5 copii”
Amount collected
420 Lei
3%
Amount Needed:
15.000 Lei
Natalia Petrachi – „De ziua mea, îmi doresc ca Dănuț să beneficieze de tratament”
Amount collected
600 Lei
4%
Amount Needed:
15.000 Lei
Ana Sîtnic: Să ne unim forțele pentru a-i cumpăra un acordeon Mariei
Amount collected
5.350 Lei
36%
Amount Needed:
15.000 Lei