ROSTUL POSTULUI – Campanie pentru susținerea creării creșei sociale din Bălți

ROSTUL POSTULUI – este o platformă online, care prezintă un restaurant virtual, unde oamenii sunt încurajați să-și aleagă felurile de mâncare preferate și să renunțe la ele timp de o zi sau mai mult pentru a dona contravaloarea acestora 

Chișinău, 13 martie 2017 – O inițiativă nouă – ROSTUL POSTULUI – este o platformă online, care prezintă un restaurant virtual, unde oamenii sunt încurajați să-și aleagă felurile de mâncare preferate și să renunțe la ele timp de o zi sau mai mult pentru a dona contravaloarea acestora în susținerea creării unei creșe la Bălți, pentru copiii de vârstă fragedă, părinții cărora sunt în sărăcie extremă și riscă să-și abandoneze micuții.

Banii acumulați vor merge la dezvoltarea unei creșe sociale în municipiul Bălți. Creșa este planificată să îngrijească zilnic 12 copii de la 0 până la 3 ani pentru a permite angajarea la muncă a părinților și astfel pentru evitarea abandonării de către familie.

Suma donată de fiecare persoană de pe www.rostulpostului.md va fi dublată de Inițiativa Comunitară a Băncii Europene pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD) la inițiativa Veronicai Arpintin.

Potrivit statisticilor naționale, sărăcia și manifestările ei este principalul motiv pentru care copiii mici ajung să fie abandonați în internate și case de copii. 13% din copii Moldovei trăiesc în sărăcie absolută, iar această rată este mai mare decât la adulți, respectiv copii sunt afectați mai mult. Lipsa locurilor de muncă și a serviciilor comunitare îi determină pe părinți să renunte la copii și să-i lepede în instituții reci și depersonalizate, iar lipsa afecțiunii și dragostei de familie le marchează dezvoltarea și soarta pentru tot restul vieții, absolvenții de internate deseori se confruntă cu probleme de incluziune socială și abuzează de alcool sau droguri. Cât de săracă nu ar fi, familia este cel mai bun mediu de creștere și dezvoltare a unui copil, acolo el va crește fericit și va învăța deprinderi care să-l facă un om împlinit. Pentru ca acest lucru să se întâmple, familiile sărace trebuie sprijinite financiar, iar în comunitate sunt necesare servicii care să vină în susținerea și ajutorarea lor. Creșa socială este unul din aceste servicii, menite să ajute familiile defavorizate să-și țină copii acasă. În timp ce copiii de vârstă mică se află în îngrijire zilnică calificată, părinții se pot angaja la lucru și câștiga bani pentru întreținerea micuților.

Până acum CCF/HHC Moldova a creat 5 creșe sociale, care au ajutat prevenirea separării de părinți a peste 100 de copii mici. În 2012 creșa socială a fost premiată de Fundația Austriacă ERSTE pentru inovații sociale, iar în 2015 a fost inclusă în Compendiumul UNICEF ca practică de succes în susținerea copiilor de vârstă fragedă.

Liliana Rotaru, Președinte CCF/HHC Moldova: ”Renunțând pentru o singură zi la ceva ce ne place, vom ajuta anual zeci de copii din Bălți  să aibă acces la creșă; cu alte cuvinte, la îngrijire, alimentație sănătoasă și suficientă, stimulare și socializare, și în final – nu vor fi separați de familiile lor și nu-și vor petrece copilăria în case de copii”.

Campania Rostul Postului demarează astăzi și se va încheia odată cu încheierea Postului Mare, de Sfintele Paști. Banii acumulați vor merge la dezvoltarea unei creșe sociale în municipiul Bălți. Creșa este planificată să îngrijească zilnic 12 copii de vârstă mică din familii social-vulnerabile, în timp ce părinții lor se pot angaja la muncă. Suma donată de fiecare persoană care va intra pe www.rostulpostului.md va fi dublată de partenerul campaniei – Inițiativa Comunitară a Băncii Europene pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD).

Veronica Arpintin, BERD: “Noi, oamenii, suntem ființe deosebite. Noi schimbăm landșaftul pământului, zburăm în cosmos, modificăm ADN-ul. Noi putem multe. Și datorăm multe. Trebuie să fim responsabili, dacă ne numim oameni. Dacă ne numim cetățeni. Vă invit să susțineți această inițiativă frumoasă a CCF/HHC Moldova și să donați costul unui mic dejun, unui prânz sau și mai mult în favoarea ființelor, care sunt cele mai fragile și cele mai neajutorate – copiii”.

Rostul Postului este o campanie care a fost lansată inițial în România de către organizația Hope and Homes for Children (HHC). CCF Moldova (reprezentant HHC) este o organizație nonguvernamentală care urmărește, prin programele desfășurate, înlocuirea sistemului instituțional de protecție a copilului, cu un sistem bazat pe conceptul familial și prevenirea separării copilului de familie. Pentru că atașamentul, atenția individuală, iubirea și stimularea sunt esențiale pentru fiecare copil și pot fi realizate doar în mediu familial.

Persoana de contact pentru informații și detalii:
Tatiana Codreanu, Coordonator Fundrasing, CCF/HHC Moldova
e-mail: tatiana.codreanu@ccfmoldova.org
tel: 022 24 32 26, mob: 069519729
Lina Botnaru, Coordonator Comunicare și Advocacy, CCF/HHC Moldova
e-mail: lina.botnaru@ccfmoldova.org
tel: 022 24 32 26, mob: 060637070

Fri, 03/17/2017 - 12:43
Donează ACUM!
Devino patron CCF Moldova www.patreon.com/ccfmoldova
Alte articole
#niciodatasingur
Cristina Aramă - Cred că prin implicare putem face diferența
Suma colectată
MDL10,830
91%
Suma necesară:
MDL12,000
Tatiana Codreanu: Singură nu voi avea forța care o putem avea împreună!
Suma colectată
MDL5,583
112%
Suma necesară:
MDL5,000
Bogdan Ghieș - ziua de naștere nu este numai despre a primi, dar și despre a dărui
Suma colectată
MDL3,700
17%
Suma necesară:
MDL22,000