A crescut cererea pentru serviciile de intervenție timpurie în nordul țării. Abordarea individuală și complexă, recomandările specialiștilor sporesc încrederea părinților și îi încurajează să le solicite ajutorul.
Copiii cu tulburări de dezvoltare beneficiază de asistență medicală, socială și psihopedagogică gratuită oferită de Secția de Intervenție Timpurie din cadrul Centrului de Plasament Temporar și Reabilitare din Bălți.
Intervenția precoce, vitală
Deseori părinții nu acordă importanță semnelor de tulburare de dezvoltare. Alții însă refuză să etaleze problemele copilului, întârziind sau refuzând să solicite intervenția specialiștilor. “M-au pus în gardă întârzierile în dezvoltare. Copilul nu vorbește, este agresiv, lipsit de interes pentru ceea ce îl înconjoară. De nenumărate ori i-am spus soțului că mă îngrijorează situația”, mărturisește mama cu lacrimi în ochi. Necăjită de diagnoza enunțată, dar hotărâtă să nu cadă pradă disperării, Elena continuă să ne vorbească în timp ce oferă îmbrățișări duioase copilului său. “Am rămas plăcut surprinsă de asistența oferită de angajații centrului. Am încrederea că ei sunt cei care mă vor ajuta pe parcursul reabilitării”, susține mămica îndurerată.
„Succesele înregistrate ne impulsionează să muncim”
Lipsa continuității acțiunilor de reabilitare reprezintă o altă problemă, care tergiversează sau chiar stopează întregul proces. Astfel, angajații Secției de Intervenție Timpurie își focusează atenția pe consilierea și instruirea părinților, pe formarea abilităților necesare astfel încât aceștia să continue recuperarea în condiții de casă. “Este important să oferi asistență întregii familii. Oferim consiliere individuală părinților, în cadrul cărora le explicăm în detalii problemele cu care se confruntă copilul lor și planul de dezvoltare. La fel de importante sunt și ședințele de consiliere în grup, unde mai mulți părinți își pot împărtăși experiența și se pot încuraja reciproc”, a menționat psihologul Irina Popova.
În urma evaluării copilului, echipa multidisciplinară vine cu recomandări care să corespundă nevoilor copiilor. Aici ei beneficiază de atenția logopedului, kinetoterapeutului, psihologului, pediatrului și neurologului. “Rezultatele obținute ne impulsionează să muncim. Ne place să vedem când copilul răspunde tratamentului, interacționează, dezvoltă abilități. Înregistrăm succese, care urmează a fi fortificate de către părinți”, a specificat medicul neurolog Lilia Bozbei.
Primul serviciu de intervenție timpurie în nordul țării
Serviciul de Intervenție Timpurie este destinat copiilor cu vârsta de până la 3 ani și familiilor lor. Acesta constă în depistarea precoce a dizabilităților, asigurarea asistenței adecvate fiecărui copil cu tulburări de dezvoltare sau risc de apariție a acestora, oferirea de suport familiei copilului, precum și incluziunii educaționale și sociale a acestuia.
Centrul de intervenție timpurie a fost creat și dezvoltat la inițiativa CCF/HHC Moldova în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în februarie 2019. Costul total al reparațiilor și dotărilor a constituit peste 500 mii de lei. Bani au fost donați de susținătorii fundației Hope and Homes for Children din Marea Britanie, familia Hughes, dar și din resursele financiare obținute prin intermediul campaniei „Rostul Postului” din 2018 și donațiilor partenerilor locali.
Povestea familiei Afteni este una de speranță și luptă, un drum plin de provocări, dar și de renaștere.
La 32 de ani, Emilia a fost nevoită să guste din greutăți cât pentru o viață întreagă.
O bucurie imensă am văzut în ochii Miei, o fetiță pasionată de limbile străine, care are asigurate orele de engleză pentru un an înainte.
Irina, Mihai și cei 5 copii ai lor sunt în programul nostru din primăvara anului 2023, iar timp de un an și jumătate au beneficiat de suport psihologic, medical și social.