O călătorie către auz

Problemele de auz sunt des întâlnite în rândul copiilor, dar cu un tratament adecvat, majoritatea lor vor putea să audă din nou şi să crească normal.

02-11-2022

Astăzi chiar şi cei cu hipoacuzie profundă pot să frecventeze şcoli de masă, să citească şi să vorbească precum colegii lor, să vorbească la telefon şi să asculte muzică, fără a fi marginalizați și izolați în instituții specializate.

O spunem din propriile experiențe, nu sunt doar aspirații, dar realități la care am ajuns. Da, nu e o cale ușoară, e o muncă enormă, dar important trebuie să fie continuă. Dezvoltarea e continuă.

Verdictul medicilor vine pentru părinți ca o prăbușire, năruire, ei au nevoie de sprijin pentru a trece aceste încercări grele, iar odată ce le oferi soluții totul se schimbă.

De 8 ani,  CCF/HHC Moldova, alături de parteneri și autoritățile statale implementează cu succes programul de educație incluzivă conform conceptului „școala pentru toți”. Este un proces de creare a condiţiilor prietenoase și accesibile fiecărui copil indiferent de condiţiile sale fizice, intelectuale, sociale, emoţionale etc.

Elena și Natalia, sunt mame de copii pentru care lumea sunetelor s-a deschis mult mai târziu decât am cunoscut-o fiecare dintre noi. Sunt destine trase la indigo.

Elena o crește de una singură pe fiica sa Alina de 11 ani, cu hipoacuzie, iar Natalia la fel de una singură crește 2 fete: Viorica – 11 ani și Dorina – 8 ani care la fel s-a născut cu această deficiență. Greutățile și lipsa susținerei le aducea adesea la limita disperării.

Le-am cunoscut în martie anul curent, atunci când, din cauza stării materiale precare și în imposibiltatea de a-și ajuta copiii hipoacuzici, vroiau să-i înscrie la o instituție specială pentru copii cu deficiențe auditive, cu speranța că acolo vor avea posibilități mai bune de educație si progrese mai sporite.

Însă orice proces de dezvoltare pentru copii este un progres atunci când se simt iubiți. Pentru a preveni această traumă de separare, practic rupere de mame, echipa CCF le-a preluat în programul de educație incluzivă și sprijin familial.

La acel moment, Alina și Dorina doar imitau sunete. S-a elaborat un plan individualizat pentru fiecare dintre ele și s-a trecut la fapte. Ambele fete au beneficiat de ședințe de reabilitare intensivă cu scopul de a le introduce în lumea cuvintelor și a vorbirii.

Pe lângă copii, la ședințe au participat și mamele, și personalul didactic care interacționează nemijlocit cu ei, pentru a replica aceste modele deja acasă sau la școală în susținerea lor continuă.

Rezultatele nu s-au lăsat mult așteptate. De la sunete care abia se distingeau, astăzi Alina și Dorina  rostesc peste 20 de cuvinte. Pentru ele fiecare verbalizare este o plăcere de care par să fie înfometate și tot absorb noi și noi sunete la care muncesc să le reproducă.

Continuăm să monitorizăm programul individual elaborat și, evident, să-l adaptăm după necesitate, fiecare acțiune o realizăm alături de partenerii implicați în acest proces – părinții și specialiștii locali.

Elena și Natalia sunt încântate de succesele fetelor, dar cel mai important sunt extrem de bucuroase că grație sprijinului acordat la momentul potrivit și-au păstrat copiii acasă. Plus la toate, acum nu mai sunt nevoite să-și lase copilele în grija vecinilor pentru a pleca peste hotare cu scopul de a face bani pentru supraviețuire.

Le-am fost alături și cu sprijin material. Astfel în urma evenimentului SEARA AVENTURILOR alături de Iulian Bercu, o acțiune nouă marca CCF/HHC Moldova, au fost colectați 11 650 de lei, bani care au susținut-o pe Natalia să-și cumpere o vacă carevîi va oferi  posibilitate pe termen lung să-și ușureze alimentația familiei, dar și să aducă un mic venit suplimentar din vânzarea produselor lactate.

Pentru Natalia și fetele sale s-au cumpărat 26 de pui și o mașină de spălat, ceea ce va ușura munca mamei, iar puii vor fi ocupația gospodărească a fetelor care le va asigura o sursă de alimentare. Recent, am ajutat-o pe Natalia să se angajeze în calitate de lucrător social în satul în care locuiește. Exact acest lucru îl urmărim să îl obținem și pentru Elena, să o angajăm în cîmpul muncii, astfel oferindu-le stabilitate.

Ambele mame cu o doză de sprijin, încurajare și ghidare au reușit să-și mențină familiile unite, iar copilele să crească lângă ele, toate împreună.

02-11-2022
Donează ACUM!
Devino patron CCF Moldova www.patreon.com/ccfmoldova
Alte articole
#niciodatasingur
Natalia Șeremet: De ziua mea, îmi doresc să ajutăm o mamă singură cu 2 copii să-și cumpere aragaz
Amount collected
4.410 Lei
89%
Amount Needed:
5.000 Lei
Ina Crasnojon: „Îmi donez ziua de naștere, pentru ca fiecare copil să crească în FAMILIE”
Amount collected
4.920 Lei
62%
Amount Needed:
8.000 Lei
Cristian Spătaru își donează ziua de naștere pentru a dirija noi speranțe acolo unde sunt atât de necesare!
Amount collected
0 Lei
0%
Amount Needed:
4.000 Lei