O familie de la nordul Moldovei, împreună într-o casă călduroasă

În urmă cu patru ani, specialiștii din cadrul CCF Moldova au cunoscut o familie din regiunea de nord a țării, care întâmpina grave dificultăți financiare. Pe lângă aceasta, tânăra mamă creștea de una singură cei cinci copii ai săi.

 

„În casa pe care familia o închiria, soba era defectată. În momentul când se aprindea focul, casa era plină de fum. Exista un risc major ca mama să rămână fără copii, din cauza condițiilor de trai, sobei defectuoase, lipsa lemnelor pentru foc. Era frig, iar copiii nu erau îmbrăcați corespunzător timpului de afară. Aveau o vacă și mama acestor copii mai cocea pâine”, a subliniat Tatiana Beschieru, psiholog și manager de caz CCF Moldova.

Image

Potrivit Tatianei Beschieru, la început, femeia trecea printr-o perioadă mai complicată, și din acest motiv, starea psihologică era dezechilibrată. „Când era greu o sunam pe doamna Tatiana. Plângeam des și îi spuneam ei despre cum mă simțeam. Ea mă încuraja și spunea că totul va fi bine. Am avut încredere în ea și am mers înainte. Așa, plângeam în fiecare zi, și plângeam că nu aveam de foc, nu aveam multe. Însă, doamna Tatiana îmi spunea: „Fă, arată că tu poți”. Și așa, când eu primeam ajutoarele, ba o mașină de spălat cumpăram, ba luam de foc. În altă lună luam mâncare, luam de încălțat la copii. Și îi arătam că pot”, a recunoscut mama celor cinci copii.

Image

Pe parcursul a trei ani de monitorizare a familiei, organizația CCF Moldova a ajutat familia cu produse alimentare și igienice, îmbrăcăminte, încălțăminte, tehnică de uz casnic, mobilier etc. „Un moment important a fost decizia de a le procura o locuință. Am discutat cu mama, i-am spus vestea cea bună și am îndemnat-o ca ea să fie acea care va identifica acea locuință în sat. În decurs de două luni, mama a identificat o locuință, iar la scurt timp, CCF Moldova a procurat-o, cu susținerea oamenilor de bună credință”, a adăugat Tatiana Beschieru.

În acest moment, cei cinci copii frecventează școala și grădinița. Mama acestora spune că vrea să creeze condiții cât mai optime pentru copii. „În casă avem trei camere, noi vrem să o mărim, pentru că la noi copiii cresc mai mari. Noi vrem să o mărim ca fiecare copil să aibă camera sa. Acum ne străduim să facem măcar cât putem, soțul deja lucrează”, a mai adăugat femeia.

După doi ani de monitorizare, CCF Moldova și Direcția de Asistență Socială a scos familia din vizor. „La moment, familia se descurcă cu propriile lor puteri. Mama ține cont de toate recomandările pe care noi i le-am oferit până acum”, a precizat psihologa CCF Moldova.

Mon, 01/02/2023 - 10:43
Donează ACUM!
Devino patron CCF Moldova www.patreon.com/ccfmoldova
Alte articole
#niciodatasingur
Cristina Aramă - Cred că prin implicare putem face diferența
Suma colectată
MDL10,830
91%
Suma necesară:
MDL12,000
Tatiana Codreanu: Singură nu voi avea forța care o putem avea împreună!
Suma colectată
MDL5,583
112%
Suma necesară:
MDL5,000
Bogdan Ghieș - ziua de naștere nu este numai despre a primi, dar și despre a dărui
Suma colectată
MDL3,700
17%
Suma necesară:
MDL22,000