Sărbătorile ne adună acasă

Ana este o mamă grijulie și iubitoare. Cu puțin sprijin a devenit mai încrezătoare. Avea nevoie de cineva care să o asculte și să o susțină. 

Într-un oraș de la nordul Moldovei, am cunoscut-o pe Ana însărcinată cu al cincilea copil și cei 4 copii mai mari. Se adăposteau într-o singură odaie rece, întunecoasă și cel mai grav plină de mucegai. Tot ce putea fi lumină, era dragostea ei pentru copii.

Sărăcia în care locuia nu-i permitea să se bucure de vestea sarcinii. Femeia, care în alte împrejurări ar fi fost foarte fericită să știe că va deveni din nou mamă, acum era speriată.

Image

Singură, neajutorată în fața atâtor nevoi, disperarea aceste mame creștea de la o zi la alta. Pe lângă ajutorul material prioritar pe care i-l ofeream, era sprijinul emoțional oferit tinerei mame, care la rândul ei trebuia să rămână încurajarea copiilor ei.

Începutul colaborării noastre a fost dificil, pentru că a readuce omului speranță într-o stare frică este extrem de anevoios.  

Suntem alături de familie din anul 2021. Timp în care Ana a devenit mai încrezătoare, cu o stimă de sine pozitivă și cu planuri de a acțiuna. Identificarea cauzei care a atras atâtea nevoi, ne-a ajutat pe toți să găsim soluții pe măsură, iar dorința ei de a rămâne o mamă bună pentru copii, a făcut-o să acționeze. Am sprijinit-o să acceseze prestațiile sociale, am informat-o despre toate drepturile, precum și obligațiile părintești, a primit consiliere psihologică, sprijin material conform nevoilor de bază etc.

Image

„Ana este o mamă grijulie și iubitoare. Cu puțin sprijin a devenit mai încrezătoare. În această perioadă, nu atât de mare, a reușit să facă schimbări importante. Avea nevoie de cineva care să o asculte și să o susțină. Chiar și cu cinci copii mici, ea încearcă să facă ceva muncă suplimentară”, spune Tatiana Harbur, manager de caz, CCF Moldova.

Crăciunul anului 2022 le-a adus un dar valoros. Grație unei persoane generoase din Elveția, care a vizitat organizația CCF Moldova și s-a documentat despre munca echipei, familia a fost susținută să-și cumpere propria casă – una spațioasă, în care este cu adevărat cald și sigur. În sobă trosnesc lemnele, în casă e luminos, iar ambianță armonioasă e completată de miros proaspăt de portocale, care stau pe masă, asigurând familiei simbolul sărbătorilor de iarnă.

Image

Datorită donatorului generos, Ana și cei cinci copii trăiesc acum într-un mediu demn.

„Nu pot să redau prin cuvinte cât de recunoscătoare sunt pentru tot ajutorul. În sfârșit copiii mei trăiesc în siguranță. Mulțumesc doamnei Tatiana, care nu mi-a permis să dau mâinele în jos și m-a încurajat. Eu încă nu pot să cred”, a mărturisit Ana, mama celor cinci copii.

Image

Continuăm să identificăm soluții, dar și parteneriate de succes care aduc schimbări în viețile copiilor din țara noastră. Împreună fundamentăm iubirea familială. Doar așa primim și oferim speranță. Nu putem tolera instituționalizarea copiilor, ar însemna să acceptăm, implicit, încălcările grave împotriva copiilor și să devenim părtașii acestor nedreptăți.

Schimbăm vieți. Transformăm sistemul.

Thu, 01/12/2023 - 13:35
Donează ACUM!
Devino patron CCF Moldova www.patreon.com/ccfmoldova
Alte articole
#niciodatasingur
Cristina Aramă - Cred că prin implicare putem face diferența
Suma colectată
MDL10,830
91%
Suma necesară:
MDL12,000
Tatiana Codreanu: Singură nu voi avea forța care o putem avea împreună!
Suma colectată
MDL5,583
112%
Suma necesară:
MDL5,000
Bogdan Ghieș - ziua de naștere nu este numai despre a primi, dar și despre a dărui
Suma colectată
MDL3,700
17%
Suma necesară:
MDL22,000