Cu multă dragoste și atașament, Natalia încearcă din răsputeri să fie cea mai bună mamă pentru cei trei copii ai săi de 4, 3 ani și 11 luni, pe care îi crește singură.
Tatăl copiilor nu este interesat de îngrijirea lor și nu le oferă niciun sprijin, abandonându-i atunci când Natalia era însărcinată cu cel de-al treilea copil. Fără niciun venit sigur și neavând o rețea socială care să o ajute și nici un loc de trai stabil, Natalia a fost găzduită temporar la un centru de criză familială din nordul țării.
O dată cu avansarea sarcinii, au apărut careva complicații, ceea ce necesita spitalizarea Nataliei la maternitate. Acesta a fost momentul în care autoritățile, nedispunând de suficiente servicii alternative de tip familial, au recurs la separarea copiilor de mamă, plasându-i într-o casă de copii. Două luni a durat despărțirea, o perioadă deloc ușoară atât pentru Natalia, care între timp născuse o fetiță, cât și pentru fratele și sora care au fost rupți din brațele mamei. Acesta a fost momentul când copii au ajuns în vizorul CCF/HHC Moldova, în programul de sprijin familial, urmărindu-se reunirea familiei.
După naștere, Nataliei i-a fost oferit un loc temporar la Centrul Maternal din mun. Bălți, deoarece nu avea unde merge. Cu toate că în același complex de servicii se aflau și ceilalți doi copii ai ei, regulamentul nu le permitea să stea toți patru împreună.
Faptul că erau aproape, dar în același timp separați, evident că provoca multă neliniște și suferință. Mai ales că Natalia știa prea bine cum e viața la internat, și-a petrecut copilăria și adolescența în unul dintre ele. La rugămintea ei, am susținut-o să-și ia copii alături și să locuiască cu chirie. Alături de autoritatea tutelară am încurajat-o să facă primii pași spre schimbare. Cu suportul nostru, Natalia a reușit să-și perfecteze actele de identitate. A primit suport informațional, psihologic și material, de asemenea produse alimentare, igienice, cât și haine pentru toți membrii familiei.
În ciuda faptului că nu are resurse materiale suficiente, copiii cei mai mari merg cu regularitate la grădiniță. Natalia face tot posibilul să le ofere copiilor tot ceea ce au ei nevoie. Tânăra mămică este o fire puternică și motivată să facă față situației, cu toate că se descurcă destul de greu din banii acordați de stat. Are vise și planuri frumoase.
Datorită programului de sprijin familial desfășurat de CCF/HHC Moldova, Natalia și copiii ei sunt împreună. A trecut exact un an de când suntem alături de această familie. Vom continua și în următoarea perioadă să îi monitorizăm și să intervenim după necesitate, astfel încât familia să se poată descurca pe cont propriu.
Povestea familiei Afteni este una de speranță și luptă, un drum plin de provocări, dar și de renaștere.
La 32 de ani, Emilia a fost nevoită să guste din greutăți cât pentru o viață întreagă.
O bucurie imensă am văzut în ochii Miei, o fetiță pasionată de limbile străine, care are asigurate orele de engleză pentru un an înainte.
Irina, Mihai și cei 5 copii ai lor sunt în programul nostru din primăvara anului 2023, iar timp de un an și jumătate au beneficiat de suport psihologic, medical și social.