Consolidarea competențelor de asistență legală a personalului administrativ, ce coordonează activitatea Centrelor de Plasament Temporar pentru persoanele strămutate de pe teritoriul altor state

Pe 2 aprilie 2024, două seminare de consolidare a competențelor de asistență legală au reunit 41 de specialiști din Centrele de plasament temporar pentru persoanele strămutate de pe teritoriul altor state. 

Această acțiune a fost organizată în cadrul proiectului „Consolidarea serviciilor juridice din Centrele de plasament temporar pentru persoanele strămutate de pe teritoriul altor state și sprijinirea serviciului de plasament de tip familial din Republica Moldova”, implementat de către CCF Moldova, în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, finanțat de Caritas Austria.

Seminarul a avut ca obiectiv abordarea unor subiecte esențiale referitoare la situația actuală a Centrelor de plasament temporar pentru persoanele strămutate, oferind informații și instrumente practice pentru îmbunătățirea serviciilor juridice și de asistență complexă a beneficiarilor. Domnul Vasile Cușcă, Secretarul de Stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, prezent la eveniment, a reiterat importanța și necesitatea coordonării acțiunilor partenerilor și ONG-urilor pentru a asigura transparența și eficiența suportului acordat persoanelor plasate în aceste centre. 

Discuțiile au fost variate și s-au focusat pe prezentarea Regulamentului nou aprobat și a instrumentelor de lucru, cum ar fi atribuțiile statelor de personal, formularele de referire, cererile de admitere și documentarea bazată pe managementul de caz. De asemenea, s-au prezentat spre consultare documentele ce se vor regăsi în Manualul operațional și politicile de implementare. Participanții au avut oportunitatea de a-și consolida competențele pentru a oferi un suport cât mai eficient persoanelor strămutate și familiilor aflate în dificultate. S-a subliniat necesitatea informării adecvate a persoanelor plasate cu privire la caracterul temporar al plasamentului și asigurarea incluziunii lor în comunitate. S-a discutat despre perioada de activitate a centrelor și despre modalitățile de atragere a resurselor și investițiilor pentru eficientizarea serviciilor.

Imagine

Alte subiecte discutate au inclus procedurile de prelungire a plasamentului, modificările legislative privind protecția temporară și extinderea pachetului de asistență psiho-socio-medicală, precum și provocările privind gestionarea asistenței în cadrul Centrelor de plasament temporar pentru persoanele strămutate. 

Această inițiativă se aliniază obiectivelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale de consolidare a Centrelor de plasament temporar și de îmbunătățire a asistenței acordate refugiaților, oferindu-le acestora mai multe opțiuni în ceea ce privește stabilirea traiului în Moldova, având în vedere cerințele și provocările specifice întâlnite.

Prin intermediul acestei acțiuni, personalul angajat în Centre va fi în măsură să ofere un suport mai eficient și să stabilească rețele de sprijin între colegii din alte raioane.

Imagine
Joi, 04/04/2024 - 05:34
Donează ACUM!
Devino patron CCF Moldova www.patreon.com/ccfmoldova
Alte articole
#niciodatasingur
Bogdan Ghieș - ziua de naștere nu este numai despre a primi, dar și despre a dărui
Suma colectată
3.300 lei
15%
Suma necesară:
22.000 lei
Ana Sîtnic: Să ne unim forțele pentru a-i cumpăra un acordeon Mariei
Suma colectată
5.350 lei
36%
Suma necesară:
15.000 lei
Tatiana Codreanu: Singură nu voi avea forța care o putem avea împreună!
Suma colectată
5.583 lei
112%
Suma necesară:
5.000 lei