La finele anului 2013 prin acord de colaborare cu Ministerul Sănătății (de atunci) astăzi Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale alături de autoritățile publice locale realizăm reformarea serviciului rezidențial din cadrul Centrului de Plasament Temporar și Reabilitare a Copiilor din mun Bălți. În acești 5 ani de activitate am reîntors în medii familiale 176 de copii, iar alții peste 300 au fost susținuți, preveniți să nu părăsească mediile familiale.
În sprijinul acestor copii și familii din nevoile descoperite, am dezvoltat servicii de zi necesare și anume două creșe pentru copii de la 4 luni la 3 ani. Pentru copiii care nu a fost posibilă reîntoarcerea în familiile biologice sau extinse am oferit alternativa mediului familial afectuos și protectiv – asistența parentală profesionistă.
Totuși astăzi încă mai constatăm insuficiența numărului de asistenți parentali profesioniști, mai ales pentru nou-născuți și copii cu nevoi speciale. Aceasta rămânând în continuare una dintre prioritățile reformei sistemului rezidențial de îngrijire a copilului din țara noastră.
În susținerea familiilor și a copiilor care se nasc cu diverse probleme medicale, sociale, psiho-sociale ș.a intenționăm să dezvoltăm primul centru de Intervenție Timpurie în mun. Bălți.
Înființarea acestui serviciu medico-social are loc în parteneriat cu MSMPS. Misiunea INTERVENȚIEI TIMPURII este de a identifica și evalua, cât mai repede posibil, copiii (sugari, de vârstă fragedă până la 3 ani), a căror dezvoltare este compromisă și oferirea unor intervenții individuale corespunzătoare pentru îmbunătățirea dezvoltării copilului și familiei.
Programul de intervenție precoce își propune prioritar să contribuie la depistarea cât mai timpurie a întârzierilor în dezvoltare, pentru a le putea corecta optimal și, desigur, pentru a putea preveni agravarea lor.
Un Centru de Intervenție Timpurie ar ajuta copiii cu nevoi speciale să-și dezvolte la maxim potențialul în dragostea și afecțiunea familiei, asemeni lui Mihai, povestea căruia o aflați accesând aici
Fiecare leu donat prin campania Rostul Postului, precum și din donații individuale, corporative se va utiliza în acest scop. Tindem ca, în toamna 2018, centrul să funcționeze cu succes. Din prima zi a activității, serviciul va fi preluat la întreținere și administrare de autoritățile centrale de stat. Astfel, oferind durabilitate funcționării, iar noi, CCF/HHC Moldova vom monitoriza și evalua calitatea serviciului.
Nadejda și-a luat viața de la zero, cu 3 copii în brațe și cu mari planuri de viitor.
Într-o casă veche din nordul țării, își duc traiul Mihaela și cei 4 copii ai săi. Mihaela este unicul părinte pentru copiii săi, fără nici un sprijin și cu multe nevoi adunate pe umerii ei.
Povestea acestei familii are o istorie dificilă și plină de provocări.
Ea crește singură 3 copii : Ilinca de 6 ani, Dima de 4 ani și Oleg de 2 ani, care s-a născut cu hidrocefalie, o dizabilitate care îi afectează starea sănătății.