Cu puțin timp în urmă Maria și copii săi erau urmăriți de pericolul separării, problema nu a dispărut nici astăzi, chiar dacă sunt adăpostiți într-o cameră în care domină sărăcia, se bucură că sunt toți împreună. Bucuria, însă, este amenințată în continuare de riscul de a ajunge în drum în orice clipă, iar copii riscă să ajungă în internate diferite, conform vîrstelor. Până acum, copii mai mici au locuit cu mama la centrul maternal din Bălți, iar fetița mai mare – la o rudă.
Maria este o mamă grijulie și foarte iubitoare, la ai săi 40 de ani trăiește cu frica de a nu pierde tot ce are mai scump pe lume- copii. Aceștia fiind micuți și foarte atașați de mamă și între ei, sunt uniți și hărnicuți ca furnicuțele, roiesc în jurul mamei cînd aceasta are ceva de făcut. Au doar între 10 ani și ultimul 6 luni. Pentru a schimba viața acestor copii alături de mama lor, ei au nevoie de o casă, acolo unde să simtă mereu în siguranță și bună înțelegere.
Venitul familiei îl constituie îndemnizația lunară pentru îngrijirea copilului, a cărei valoare este de 400 lei. Familia nu primește încă un ajutor social, dar a depus deja actele necesare, iar dosarul ei este în curs de procesare.
Anul trecut, în toamna lui 2014, familia a fost lovită de o grea încercare: mama naște prematur un copil cu maladii congenitale (viciu cardiac, hemangioame multiple). În familie încep certuri (relații instabile cu concubinul, care ba apărea, ba dispărea), consumul de alcool. Din cauza crizei instalate, condițiilor nesatisfăcătoare de trai, riscului de mortalitate infantilă (copilul mic, prematur, hipotrof, viciu cardiac), a riscului de separare a copiilor, mama a fost plasată la Centrul Maternal din Bălți. Femeia și cei 3 copii mai mici au stat acolo din decembrie 2014 până în martie 2015. Fetița mai mare, a rămas să locuiască în familia mătușii sale.
În perioada plasamentului în Centru Maternal din Bălți, mama a fost separată de fetița de 8 ani, ea fiind dusă în Centrul de plasament, iar asta nu le-a permis să comunice și să se vadă, decât o dată în zi, când fata venea de la școală. Plasamentul a fost o lecție dură pentru această familie, care i-a întărit convingerea că trebuie să-și revizuiască modul de viață și să lupte pentru a-și menține copiii împreună.
După ce mama a plecat din Centrul Maternal din Bălți, a fost primită în casa bunicii, unde se află și astăzi. Casa fiind într-o stare deplorabilă și pe alocuri cu risc de avariere.
* În conformitate cu legislația RM, privind protejarea datelor cu caracter personal, numele beneficiarilor a fost schimbat.
Mai multe fotografii puteți urmări aici.
Natalia Făureanu, asistent social CCF Moldova
Nadejda și-a luat viața de la zero, cu 3 copii în brațe și cu mari planuri de viitor.
Într-o casă veche din nordul țării, își duc traiul Mihaela și cei 4 copii ai săi. Mihaela este unicul părinte pentru copiii săi, fără nici un sprijin și cu multe nevoi adunate pe umerii ei.
Povestea acestei familii are o istorie dificilă și plină de provocări.
Ea crește singură 3 copii : Ilinca de 6 ani, Dima de 4 ani și Oleg de 2 ani, care s-a născut cu hidrocefalie, o dizabilitate care îi afectează starea sănătății.