La cei nouă ani, lumea sa se reduce la recunoașterea imaginilor, mai puțin a sunetelor. Din cauza deficiențelor severe de auz, Sănduț abia învață să rostească clar primele cuvinte. Sunt micile realizări ale reabilitării copilului, proces în fază incipientă, monitorizat de CCF Moldova. Dezvoltarea abilităților sale solicită o atenție sporită părinților, dar și costuri considerabile care să acopere activitățile necesare lui. Preocupările soților Ceucari nu sfârșesc aici. Au alți șapte copii cărora încearcă din răsputeri să le ofere perspectiva unui viitor frumos.
Întreaga familie este nevoită să se înghesuie în doar două camere. Cea de-a treia, într-o stare dezolantă, păstrează vie imaginea casei sărăcăcioase de acum câțiva ani. Soții nu dispun de resursele financiare necesare pentru a asigura reparația capitală a camerei. Astăzi, e imperativ pentru ei să procure un aragaz, întrucât cel vechi a devenit periculos din cauza scurgerilor de gaz. Totodată, mai au nevoie și de un frigider nou. Lista necesităților este una extinsă, dar familia nu a căzut pradă disperării.
Încearcă să scape de sărăcie
Capul familiei, de unul singur, își asumă responsabilitatea pentru acoperirea cheltuielilor. Ziua lucrează într-un atelier auto din Cahul, însă orarul său de muncă nu se rezumă la atât. Preocupat exclusiv de bunăstarea copiilor săi, desfășoară munci agricole în propria gospodărie, atunci când nu îi este solicitat ajutorul de către ceilalți săteni. Fiecare bănuț este important pentru bugetul familiei.
În cazul familiei Ceucari, armonia pare să le învingă pe toate. Copiii își ajută părinții cu toate cele necesare, îngrijesc de frații lor mai mici, fac treburile pe lângă casă, în timp ce practic toată atenția mamei este acaparată de noul-născut. Cunosc de la vârstă fragedă că doar prin muncă se vor realiza.
Fericirea copiilor îi motivează
Chiar dacă acești copiii își doresc dulapuri și paturi, în loc de jucării și dulciuri, părinții lucrează din zori până-n seară să reducă din lipsuri. Grija soților nu se limitează doar la asigurarea cu bunuri materiale, dar și la insuflarea valorilor. ”Îmi doresc să fie fericiți, să-și găsească un lucru bun, să ajungă independenți și să aibă un trai decent”, ne-a mărturisit mama.
Îi încurajează mereu să învețe, ca să reușească să-și proiecteze un viitor prosper. Fiica cea mare, care are 22 de ani, este studentă la universitate, în timp ce cele două surori mai mici studiază la colegiu. Pasiunea pentru lecțiile de chimie, l-au făcut pe Sergiu, la cei 13 ani, să-și dorească să devină inginer. Cu orice ocazie își roagă tatăl să-i diversifice trusa de ustensile folosită pentru a construi cele mai diverse mecanisme.
Familia Ceucari trebuie privită prin prisma dedicației acestor părinți și a eforturilor depuse pentru a le asigura un trai decent copiilor lor. Ne propunem să îmbunătățim condițiile de viață ale acestei familii, iar fiecare doritor ne poate fi complice. Participă la evenimentul Seara Aventurilor alături de ambasadorul CCF Iulian Bercu și invitații extraordinari Ana Gancearuc, Corneliu Său și Alecsandr Podolski. Evenimentul, organizat de CCF Moldova pentru a susține copiii dezavantajați, va avea loc joi, 6 iunie, ora 19.00, în incinta teatrului “Alexei Mateevici”. Mai multe detalii despre eveniment pot fi găsite aici. Cei care nu pot ajunge la eveniment, pot ajuta această familie cu un click aici.
Nadejda și-a luat viața de la zero, cu 3 copii în brațe și cu mari planuri de viitor.
Într-o casă veche din nordul țării, își duc traiul Mihaela și cei 4 copii ai săi. Mihaela este unicul părinte pentru copiii săi, fără nici un sprijin și cu multe nevoi adunate pe umerii ei.
Povestea acestei familii are o istorie dificilă și plină de provocări.
Ea crește singură 3 copii : Ilinca de 6 ani, Dima de 4 ani și Oleg de 2 ani, care s-a născut cu hidrocefalie, o dizabilitate care îi afectează starea sănătății.