Mai mulți copii vor crește în familie către 2017 – un Memorandum cvadrilateral a fost semnat azi în acest sens

UNICEF, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei și Ministerul Sănătății aspiră să reducă numărul copiilor instituţionalizaţi de până la 3 ani și a celor cu dizabilități, în instituțiile rezidențiale din țară, potrivit unui Memorandum semnat astăzi de către UNICEF, MMPSF, MS și CCF Moldova împreună cu partenerul său Hope and Homes for Children Marea Britanie (HHC).

UNICEF, împreună cu CCF/HHC Moldova inițiază un proiect de  425,800 Euro, care va sprijini familiile vulnerabile cu copii. În următorii doi ani vor fi create două creșe sociale pentru copiii dezinstituționalizați și vor fi sprijinite 25 de familii de asistenți parentali profesioniști specializați pe îngrijirea copiilor sub vârsta de 3 ani și a celor cu dizabilități. Un număr total de 45 de copii din cadrul Centrului de plasament temporar și reabilitare pentru copii din Bălți vor fi reintegrați, iar instituția sprijinită în dezvoltarea serviciilor sociale și medicale care vor înlocui serviciul rezidențial. CCF Moldova va contribui și la îmbunătățirea legislației privind intervențiile pentru ajutorarea părinților vulnerabili și a copiilor lor și va instrui profesioniștii la nivel local.

Proiectul va prevedea și lansarea unei campanii ample de comunicare menite să recruteze asistenți parentali profesioniști pentru copii mici și cu dizabilități care nu au o familie.

”Această inițiativă va contribui atât la prevenirea abandonului copiilor provenind din familii vulnerabile, cât și la reintegrarea socială a copiilor care au fost deprivați de un mediu familial propice dezvoltării armonioase”, a spus Reprezentanta UNICEF Nune Mangasaryan.

„Există o necesitate stringentă de a dezvolta serviciile alternative de îngrijire familială pentru copiii sub vârsta de 3 ani și cei cu dizabilități. În Moldova nu trebuie să ajungă în instituţii niciun copil sub vârsta de 3 ani”, a spus Ministrul muncii, protecției sociale și familiei, Stela Grigoraș.

Suntem recunoscători  partenerilor noștri de dezvoltare UNICEF, care vin să sprijine Ministerul Sănătății în acest proces și reformă complexă, a adăugat Ministra sănătății, Ruxanda Glavan.

Proiectul este o continuare a inițiativei de creștere a numărului copiilor din instituții rezidențiale, reintegrați în familii.

Inițiativa se înscrie în prioritățile UNICEF de a asigura protecția și accesul copiilor de vârstă fragedă la un mediu familial, cu prioritatea Guvernului de a preveni instituționalizarea copiilor, potrivit Strategiei pentru protecția copilului 2014-2020, și presupune armonizarea cu tendințele europene. Actualmente cca  3,000  de copii rămân în instituții rezidențiale.

Sâm, 02/20/2016 - 12:22
Donează ACUM!
Devino patron CCF Moldova www.patreon.com/ccfmoldova
Alte articole
#niciodatasingur
Tatiana Miron: În loc să primesc cadouri tradiționale, vă invit să vă alăturați într-o acțiune specială
Suma colectată
450 lei
100%
Suma necesară:
450 lei
Ana Sîrbu: Îmi doresc ca fiecare copil să aibă un ACASĂ
Suma colectată
1.400 lei
100%
Suma necesară:
1.400 lei
Bogdan Ghieș - ziua de naștere nu este numai despre a primi, dar și despre a dărui
Suma colectată
0 lei
0%
Suma necesară:
22.000 lei