6 copii fericiți la casa lor

E prima dată când își lucrează grădina și îngrijesc locuința fără frica că vor fi alungați.

Larisa și Ion alături de cei 6 copii ai lor formează astăzi o familie mare și unită. Însă nu a foste mereu așa, acum 9 luni persista riscul separării copiilor de familie. Nu aveau un loc stabil de trai, Ion nu a avut niciodată acte de identitate, iar Larisa urma să nască cel de-al șaselea copil și drept suport autoritățile locale nu au văzut altă soluție decât plasarea copiilor într-un centru rezidențial. În aceste circumstanțe i-am cunoscut noi și depănând discuțiile în căutarea alternativelor le-am cunoscut istoriile triste a acestor părinți. Ea, Larisa s-a căsătorit de cum a atins majoratul, avea o căsnicie liniștită unde s-au născut 3 copii. Din nefericire soțul a decedat după o afecțiune gravă, iar ea a fost izgonită de rudele acestuia. Cu trei copii în brațe, fără niciun sprijin și niciun venit, femeia a îndurat multe greutăți, frici și durere. La ceva timp l-a întâlnit pe Ion, un tânăr blând și harnic, cu o istorie la fel de tristă în spate. Și-a pierdut mama în copilărie, iar tatăl a vândut casa și tot ce mai aveau și s-a recăsătorit. Mama vitregă nu l-a acceptat și nu l-a apropiat niciodată pe Ion, așa că a supraviețuit numai el știe cum. Știind ce înseamnă cum e să crești fără mamă, bărbatul s-a oferit să-i fie Larisei un sprijin și copiilor ei un tată protector. Au format un cuplu, iar familia lor între timp s-a mărit cu încă trei copii. Se confruntau cu dificultăți foarte mari. Nu aveau propria lor casă, locuiau în chirie în satele din împrejurimi, unde tot auzeau că pot fi adăpostiți. Fiecare locuință o reabilitau și îngrijeau ca pe a lor proprie, dar asta nu le oferea stabilitate, deoarece frecvent au ajuns să le fie cerută eliberarea de către proprietari care aveau planuri personale. În toamna lui 2017 au ajuns să stea într-o casă ce le punea în pericol viața și securitatea, fără încălzire și acoperișul spart. Venitul familiei îl constituia  tot  ce reușea să câștige Ion cu ziua prin sat. Nu puteau accesa careva beneficii oferite de stat și nici angajări oficiale, deoarece el nu a fost documentat niciodată. Da, întâlnim încă și în anul 2018 persoane care există fizic în țară, dar nu și oficial în sistem.

Le-am fost aproape și le-am oferit întâi de toate încrederea că, împreună vom reuși să descâlcim multitudinea problemelor. Primul lucru pe care am putut să îl facem a fost să îi asigurăm că nu vor rămâne fără copii, deoarece Larisa trăia intens această frică, după care am ajutat-o să beneficieze de primele alocații de îngrijire a copilului, le-am oferit haine și încălțăminte copiilor, produse alimentare și igienice în momentele acute, iar pentru Ion a fost pornit procesul de documentare, care va dura o vreme. Cea mai mare nevoie, care îi punea mereu în alerta migrării dintr-o locuință în alta, recent, a fost soluționată.

Cu sprijinul Fundației Sturza, le-am procurat o căsuță. Aici au locuit ultimele luni în chirie și, când au auzit că o pot cumpăra, au rămas înmărmuriți la vestea primită. Au avut nevoie de timp să înțeleagă că în sfârșit după atâția ani vor avea propria CASĂ. Imediat cum intri pe poarta gospodăriei, întâlnești modestia adevărată urmată de multă ordine și o grădină lucrată ca la carte.

Deși nu e finalizat în totalitate cazul, mai avem un pic pentru a finisa procesul documentării tatălui,suntem bucuroși să știm că  Alin – de numai 8 luni, Marin – 2 ani, Gheorghe – 4 ani, Victor – 7 ani, Lilia -10 ani și Ana -12 ani nu vor mai trăi situații de risc în care ar putea fi separați de părinții lor iubitori, poate săraci, dar foarte harnici, de la care au ce învăța.

Mie, 11/02/2022 - 12:28
Donează ACUM!
Devino patron CCF Moldova www.patreon.com/ccfmoldova
Alte articole
#niciodatasingur
Tatiana Miron: În loc să primesc cadouri tradiționale, vă invit să vă alăturați într-o acțiune specială
Suma colectată
450 lei
100%
Suma necesară:
450 lei
Ana Sîrbu: Îmi doresc ca fiecare copil să aibă un ACASĂ
Suma colectată
1.400 lei
100%
Suma necesară:
1.400 lei
Bogdan Ghieș - ziua de naștere nu este numai despre a primi, dar și despre a dărui
Suma colectată
0 lei
0%
Suma necesară:
22.000 lei