Cuvintele au prins glas, iar interacțiunile cu oamenii sunt tot mai pline de viață

Cu suportul  UN Women’s Guild, 10 copii cu deficiențe de auz au încheiat sesiunile de reabilitare. Fiecare copil a reușit să atingă noi progrese în pronunție, comunicare, dezvoltare cognitivă etc.

02-11-2022

Alina este unul din cei 10 copii. În prezent fetița are cinci ani. S-a născut la termen, fără probleme de auz și perfect sănătoasă. Este al doilea copil în familie. Locuiau împreună cu buneii de pe linia paternă. Când fetița avea doar 1 an de zile a rămas fără tată. După decesul tatălui, certurile între maturi erau tot mai frecvente și într-un final mama cu cei 2 copii a fost alungată din casă. Tamara, mama fetiței, s-a întors în localitatea unde locuia mama ei. Din  cauza problemelor financiare, Tamara a plecat la muncă în Grecia și s-a aflat acolo timp de 1 an.

În prima perioadă, ambii copiii s-au aflat în îngrijirea bunicii pe linia maternă, iar după plecarea bunicii în Rusia la muncă, ambii copii au ajuns din nou în familia buneilor de pe linia paternă. În această perioadă, Alina a avut probleme de sănătate, a fost operată la genunchi. După operație, Tamara s-a întors în țară și a rămas să locuiască cu copiii.

În perioada de reabilitare postoperatorie a avut o infecție virală, cu  febră mare, iar ulterior buneii au observat că copilul nu reacționează la sunete, la vorbire. După un control la specialistul  ORL-ist s-a constata că Alina are hipoacuzie.

Mama s-a separat de bunei și locuia împreună cu copiii, însă consuma alcool, ducea un stil de viață nepăsător. În această perioadă copiii au fost scoși din familie și plasați într-un Centru de plasament temporar, iar ulterior mama a fost decăzută din drepturi părintești când Alina avea aproape 4 ani. Un an de zile copiii s-au aflat în Centru, până în octombrie 2021, când au fost plasați temporar în familia bunicii pe linia maternă după o perioadă de monitorizare și evaluare.

În prezent ambii copii locuiesc cu bunica, cu ulterioară posibilitate de adopție. Pe perioada aflării copiilor în familia bunicii, APL monitorizează continuu cazul. Buneii se implică în educarea, întreținerea și reabilitarea copiilor, sunt deschiși spre colaborare, gată să învețe pentru a-și ajuta nepoțeii.

Din ianuarie 2022, Alina beneficiază de suportul CCF Moldova. Bunica, dar și educatorii, metodistul, educatorul muzical, asistenta medical din grădinița din localitate au beneficiat de ședințe de instruire și asistență metodologică. La fel, familia a fost programată și însoțită la un Centru pentru verificarea și asistența tehnică a aparatelor auditive.

Imagine

Alina are un progres simțitor. Merge zilnic la grădiniță. Dacă la început era foarte timidă, se juca singurică, izolându-se într-un colț, acum are prieteni, se joacă împreună cu ceilalți. Alinei, de asemenea, îi place foarte mult să deseneze, în special flori.

Imagine

Este o muncă complexă, de lungă durată și destul de dificilă, însă avem răbdare și suntem alături de copii pentru a-i ajuta să descopere lumea.

02-11-2022
Donează ACUM!
Devino patron CCF Moldova www.patreon.com/ccfmoldova
Alte articole
#niciodatasingur
Dorina Arsene: Îmi donez Ziua de Naștere pentru o zi de distracții oferită copiilor din programul APP
Suma colectată
13.506 lei
271%
Suma necesară:
5.000 lei
Delia Berdos: Îmi donez ziua de naștere pentru patru copii care au nevoie de generozitatea noastră
Suma colectată
30.150 lei
201%
Suma necesară:
15.000 lei
Tanya Buga își donează ziua de naștere unui băiețel cu paralizie cerebrală infantilă
Suma colectată
2.300 lei
20%
Suma necesară:
12.000 lei