Încredere într-un viitor mai bun

Pe Maria și fetița sa Lidia, le-am cunoscut în primăvara lui 2018, aflându-se în Centrul Maternal din Anenii Noi.

Au ajuns aici cu suportul asistentului social din localitate pentru a se preveni un eventual abandon. Ceea ce trebuie să știm, că abandonul nu neaparat se întâmplă atunci când părinții iau această decizie, dar și atunci când părinții sunt constrânși de situații și, în unele cazuri, de autorități, care nu le oferă alternative. Am descoperit în această femeie, o tânără timidă, dar care, la ai săi 23 de ani, este foarte determinată să-și păstreze copilul lângă ea, dar, în același timp, să își ajute tatăl bolnav și fratele mai mare, care are o dizabilitate mentală.

Condițiile precare de acasă și circumstanțele de acolo, lipsa suportului de a-și îngriji fetița au fost motivul pentru care Maria a ajuns la Centrul Maternal. Aici s-a convenit să fie găzduită timp de două luni, perioadă în care să reușească cumva amenajarea locuinței, pentru a avea condiții decente pentru creșterea copilului.

Pentru a-i oferi sprijinul necesar mamei și copilului, CCF/HHC Moldova a inclus-o în programul de prevenire a separării, iar împreună cu ea și autoritatea locală am stabilit un plan de intervenție individual. Drept urmare, Maria în două luni s-a întors acasă. Tot acest timp, ea își vizita în fiecare weekend tatăl și fratele, și concomitent reamenaja locuința. Se pregătea pentru reîntoarcerea lor acasă.  O dată totul gata, a adus-o și pe Lidia. Acum sunt toți împreună.

Recent, Maria s-a angajat în calitate de femeie de serviciu. Cât timp ea e la muncă, Lidia merge pentru câteva ore la grădiniță. Cu toate acestea bugetul comun al familiei este foarte modest. Maria cu greu îl administrează să facă față tuturor necesităților. Continuăm să monitorizăm situația alături de autoritatea responsabilă din comunitate, încurajând autonomia familiei.
Maria e foarte recunoscătoare pentru tot ajutorul primit care i-a permis să se pună pe picioare, dar cel mai important să fie acasă lângă familia sa, cu Lidia în brațe.
„Vreau să le mulțumesc celor care ne oferă ajutor. Îmi doresc foarte mult ca fetița mea să fie fericită”.

Chiar dacă greutățile au pus-o la încercare, ea nu a cedat.
Astfel în Centru Maternal din Anenii Noi, timp de un an au fost găzduite și asistate alte 16 mame cu 28 de copii, care au reușit să depășească situațiile problematice și să-și păstreze copii alături. Reamintim că Centrul a fost creat de CCF/HHC Moldova în parteneriat cu APL, grație suportului financiar oferit de partenerul nostru de încredere, KAUFLAND.
Aici, mamele și copiii primesc pe lângă cazare, asistență socială, consiliere psihologică, orientare profesională și/sau angajare în câmpul muncii, consultații legale, consiliere în planificarea familială, toate într-un mod individualizat.

Mie, 11/02/2022 - 12:34
Donează ACUM!
Devino patron CCF Moldova www.patreon.com/ccfmoldova
Alte articole
#niciodatasingur
Tatiana Miron: În loc să primesc cadouri tradiționale, vă invit să vă alăturați într-o acțiune specială
Suma colectată
450 lei
100%
Suma necesară:
450 lei
Ana Sîrbu: Îmi doresc ca fiecare copil să aibă un ACASĂ
Suma colectată
1.400 lei
100%
Suma necesară:
1.400 lei
Bogdan Ghieș - ziua de naștere nu este numai despre a primi, dar și despre a dărui
Suma colectată
0 lei
0%
Suma necesară:
22.000 lei