Au trăit experiența tragică a multor copii în situații de risc, dar spre deosebire de alții, se bucură de un prezent fericit. În primii săi ani, s-au abătut peste ei atâtea nenorociri, câte unii dintre noi nu ajung să cunoască o viață întreagă.
Au trăit experiența tragică a multor copii în situații de risc, dar spre deosebire de alții, se bucură de un prezent fericit. În primii săi ani, s-au abătut peste ei atâtea nenorociri, câte unii dintre noi nu ajung să cunoască o viață întreagă. Le-a fost mutilată copilăria, dar nu și viitorul. Și asta pentru că au o familie, care le oferă toată dragostea de care are nevoie un copil.
Copilărie transformată în calvar
Te cuprind fiorii când asculți povestea celor doi frați, Radu și Ion. Cei care ar fi trebuit să-i protejeze, i-au nenorocit. Părinții le-au transformat copilăria într-un calvar. Neglijența, violența, cerșitul, cele mai diverse forme de abuz erau parte componentă a vieții celor doi copii. Abandonați de părinți, frații au fost lăsați de izbeliște într-un orfelinat din Rusia, acolo unde au locuit cu familia lor toată viața. Radu avea 11 ani, iar Ion – 14.
Aproape doi ani de zile, copii i-au petrecut în orfelinat până când autoritățile din Moldova au fost informate despre situația lor. Au fost înaintate toate demersurile necesare ca frații să fie aduși în țara lor de origine. O lună de zile aceștia au locuit într-un orfelinat, după care au fost plasați într-o casă de copii de tip familie alături de alți șapte copii.
Viața lor a luat o întorsătură fericită
CCF/HHC Moldova a oferit lunar consiliere psihologică copiilor, contribuind la coeziunea familiei, integrarea noilor membri în societate, dar cel mai important depășirea traumelor și abuzurilor cărora au fost supuși copiii.
Viața celor doi frați a luat o întorsătură fericită atunci când au cunoscut-o pe Eudochia. Din primele clipe, au depus toate eforturile necesare să nu-și dezamăgească părinții educatori. Una dintre cele mai importante sarcini a fost să recupereze anii irosiți de școală. De-a lungul anilor, li s-a îngrădit accesul la studii, având posibilitatea să frecventeze orele sporadic, doar două – trei luni pe an. Au depus eforturi colosale pentru a ajunge la nivelul colegilor lor, pe unii dintre ei chiar depășindu-i.
Înregistrează performanțe frumoase
Au înregistrat performanțe frumoase datorită perseverenței, dar și a suportului primit din partea familiei, care îi încurajează să-și exploreze talentul și potențialul. Ion și-a exprimat în câteva rânduri dorința de a se face bucătar. Radu își focusează atenția pe marea lui dragoste – muzica. Pasiunea i-a fost remunerată. CCF/HHC Moldova împreună cu partenerii finanțatori, Fincombank și Arensia Exploratory Medicine, membre EBA, au reușit să-i procure un acordeon.
În cazul în care copiii nu ar fi ajuns într-o familie iubitoare, aceștia ar fi îmbrățișat perspectivele triste pe care le oferă un orfelinat. Datele statistice privind consecințele nefaste alte instituționalizării copiilor sunt îngrijorătoare. Oricât de bine intenționată sau justificată nu ar fi instituționalizarea, întârzie dezvoltarea intelectuală, fizică, emoțională și socială a copilului. Sunt necesare eforturi pentru sporirea numărului de servicii familiale alternative, precum și servicii de zi și de sprijin pentru familiile în dificultate. Dacă aceste servicii ar fi mai multe la număr, atunci vom putea preveni plasarea copiilor în instituții rezidențiale.
La 32 de ani, Emilia a fost nevoită să guste din greutăți cât pentru o viață întreagă.
O bucurie imensă am văzut în ochii Miei, o fetiță pasionată de limbile străine, care are asigurate orele de engleză pentru un an înainte.
Irina, Mihai și cei 5 copii ai lor sunt în programul nostru din primăvara anului 2023, iar timp de un an și jumătate au beneficiat de suport psihologic, medical și social.
Ilieș și cei 3 frați ai săi se bucură de o copilărie frumoasă, alături de părinți, la casa lor.