La 6 luni de la instalarea sistemelor FM

Din 2007 susținem Guvernul RM pentru a implementa reforma sistemului de protecție și îngrijire a copilului, oferind asistență tehnică și instrumente practice pentru o alternativă de îngrijire de tip familie sau apropiată mediului familial.

02-11-2022

Din 2007 susținem Guvernul RM pentru a implementa reforma sistemului de protecție și îngrijire a copilului, oferind asistență tehnică și instrumente practice pentru o alternativă de îngrijire de tip familie sau apropiată mediului familial. În 2011-2012 am închis prima școală-internat auxiliară pentru copii cu reținere în dezvoltare, până atunci am lucrat la închiderea altor 3 internate pentru copii rămași temporar fără îngrijire părintească. Astfel am dezvoltat și susținut servicii de educație incluzivă, oferind posibilități și șanse egale tuturor copiilor.

În 2016 am închis prima instituție pentru copii cu hipoacuzie, readucând  în familii și comunități cei 19 copii izolați de societate de ani buni, dintre care 14 cu deficiența de auz. Revenirea acasă a fost urmată de planuri individualizate ce includ acțiuni complexe de suport pentru copii, părinți, profesori sau educatori din grădinițe. Această muncă enormă continuă, doar cu o perspectivă mai bună pentru copii. De aceasta s-au convins și unii profesioniști din domeniu, ce erau sceptici la început. După Gala Generozității din toamna lui 2016, CCF/HHC Moldova în colaborare cu centrul specializat AcustMed a procurat 14 sisteme FM, beneficiind de o reducere semnificativă, iar suma finală fiind de 564 000 lei.

Grație instalării sistemelor FM care amplifică sunetul și ajuta la îmbunătățirea semnalului acustic, recuperarea directă a copiilor sau indirectă oferită prin formarea specialiștilor, susținerea în schimbarea și întreținerea aparatelor auditive funcționale, respectiv, avem primele rezultate. Deși greu de crezut, copii, care până la vârsta de 5, 6, 7, 8, și 9 ani nu au vorbit niciodată, își uimesc părinții și pe cei apropiații cu primele cuvinte și chiar propoziții simple. Desigur e nevoie de timp și multă muncă, doar așa putem atinge realizări și transformări uluitoare.

***

Emil este unul din primii copii care s-a reîntors acasă imediat ce l-am cunoscut în această instituție. La doar 3 ani a ajuns în casa de copii cu hipoacuzie din Bălti, unde a stat departe de familie alți trei ani.

El, mereu în așteptarea părinților și fraților, ei/familia îndurerați de această despărțire. Diagnoza de surditate severă  i-a lovit ca un trăsnet. Toți erau derutați, iar Emil nu înțelegea de ce cei 3 frați ai săi pot rămâne în familie, acasă toți împreună, numai el departe de ei.

În aprilie 2016, susținut de CCF/HHC Moldova, Emil s-a  reîntors acasă, a urmat integrarea la grădinița din comunitate, apoi în septembrie a pășit pragul școlii însoțit de mama. Toate acestea posibile după multe sesiuni și terapii de recuperare, adaptare a aparatului auditiv și ulterior cu primirea sistemului FM.  Abia de aici începe primul an de viață a copilului în lumea sunetelor, treptat și a vorbirii. Un avantaj important fiind și aflarea  într-un mediu de vorbitori, înconjurat de atenția și afecțiunea familiei Emil a făcut un salt mare în dezvoltare. Astăzi pronunță propoziții, afrecventat cu drag la școala din comunitate, scrie cu litere de mână și a închiat primul an școlar cu reușite frumoase. Are prieteni și face parte dintr-o echipă de fotbal. Este fruntașul echipei, unde marchează adesea strigând bucuros GOOOL!

Recent a lăsat surprins de progresul său chiar pe logopedul cu care lucrează. În timp ce logopedul o căuta pe mama la telefon, Emil a răspuns și a reușit să ducă un dialog – să facă o înțelegere pentru a stabili întâlnirea între logoped și familie.

***

În primele 6 luni, după instalarea celor 14 sisteme FM putem anunța un rezultat de 75% succes. Vom continua să fim alături de copii și familiile lor, susținând în realizarea potențialului fiecărui copil. În toți acești 13 ani de activitate am demonstrat că se poate, ceea ce părea greu, pe alocuri imposibil de realizat, s-a înfăptuit cu succes, e nevoie de timp, resurse, perseverență și oameni, doar așa vom putea IMPREUNA schimba și chiar transforma viețile copiilor din țară.

Mulțumim tuturor care ne sunteți alături și credeți în misiunea CCF/HHC Moldova, în acest an ne revedem cu noi emoții și surprize la Gala Generozității în data de 2 decembrie 2017.

02-11-2022
Donează ACUM!
Devino patron CCF Moldova www.patreon.com/ccfmoldova
Alte articole
#niciodatasingur
Lili Lozan: „Îmi donez ziua de naștere copiilor aflați în risc de separare”
Suma colectată
0 lei
0%
Suma necesară:
15.000 lei
Oxana Barbăneagră: Vreau să împărtășesc bucuria mea cu cei care au nevoie de ajutor
Suma colectată
1.650 lei
110%
Suma necesară:
1.500 lei
Doina Chiaburu-Chiosa: Îmi donez ziua de naștere unui copil cu sindromul Down
Suma colectată
16.100 lei
108%
Suma necesară:
15.000 lei