„Nu pot să-mi imaginez ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi apărut CCF în viața noastră”

Au fost pe punctul de a fi plasați într-o instituție rezidențială, mama lor fiind acuzată de neglijență. În pofida provocărilor cu care s-a confruntat această familie, ochii lor vorbesc despre copilăria fericită de care au parte acasă. Daniel și Daniela cresc într-o familie armonioasă.

Risca să rămână fără copii

Demersurile reprezentanților autorităților locale de a o priva de drepturile părintești au parvenit după ce aceștia au constatat o situație de risc iminent. Mama solitară,  și-a lăsat copii fără supravegherea adulților pentru o jumătate de zi. Atunci, Daniela avea doar nouă luni, iar fratele ei mai mare, Daniel, avea patru ani. Copiii înfometați au fost găsiți plângând în pragul casei. O căutau disperați cu ochii pe mama lor, care a revenit abia după câteva ore.

Chiar dacă tânăra susținea că și-a lăsat copiii în grija unei rude, care a plecat, lăsând copiii de izbeliște, justificările și rugămințile ei au fost ignorate. În scurt timp a fost emisă hotărârea de a plasa copiii într-un orfelinat pentru o perioadă de cel puțin șase luni. Comportamentul dezorganizat al mamei, neglijarea copiilor, petrecerile continue au constituit argumentele lansate de autoritatea tutelară, care a inițiat procedura de decădere din drepturi părintești, încercând astfel să le ofere o lecție mamelor iresponsabile din localitate.

Stigmatizată de societate

Mama celor doi copii a ajuns judecată de întreaga comunitate, membrii cărora nu au privit dincolo de aparențe. S-a pomenit într-o situație dezolantă, fără să aibă o persoană alături, care să îi ofere suport și înțelegere. Părinții Victoriei au divorțat atunci când ea avea zece ani. Ea și fratele ei au rămas în grija tatălui. Odată ce a terminat studiile gimnaziale, a plecat la Moscova să locuiască împreună cu mama ei. A durat doar un an de zile până a hotărât să revină. În doar câțiva ani, mama Victoriei s-a stins din viață, iar tatăl ei a fost condamnat la șapte ani de pușcărie.

Acum un an, CCF/HHC Moldova a aflat despre situația în care s-a pomenit Victoria de la persoane terțe. Asistentul social al organizației s-a autosesizat pentru a evalua situația și a preveni separarea copiilor de mama lor. Tânăra acuzată de neglijență, stigmatizată de comunitatea în care locuia, era de fapt de o mamă speriată de perspectiva de a se ști departe de copiii ei.

Și-a schimbat viața de dragul copiilor

Echipa CCF/HHC Moldova, în colaborare cu autoritățile locale, i-au oferit Victoriei suportul de care avea nevoie pentru a preveni separarea de proprii copii. Împreună au convenit asupra unui plan de intervenție, chiar dacă cei din urmă erau sceptici în privința reușitei acestui caz. Conștientizarea faptului că ar putea să-și piardă copiii pentru totdeauna a determinat-o să lupte cu propriile vicii. Era dispusă să facă orice pentru a-și păstra copiii. “Nu pot să-mi imaginez ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi apărut CCF în viața noastră. Nopțile nu dormeam, copiii mă vedeau plângând într-una. Ei erau cei care îmi alinau durerea”, povestește cu lacrimi în ochi Victoria.

Acțiunile întreprinse de Victoria au convins autoritatea tutelară locală să renunțe la cererea de decădere din drepturile părintești. Viața tinerei mămici și a copiilor ei a luat o altă întorsătură. Acum un an l-a cunoscut pe Alexandru, un tânăr, care a hotărât să-și asume responsabilitățile capului familiei. Nu l-a speriat faptul că tânăra avea doi copii. A crescut fără tată și a hotărât să ofere acestor micuți dragostea de care a fost privat în copilărie. Le repetă într-una copiilor că îi iubește și că va depune toate eforturile necesare ca să nu le lipsească nimic.

Își dorește o familie fericită

Astăzi, Daniel și Daniela locuiesc într-o familie armonioasă. “Îmi doresc să avem o familie frumoasă, să ne creștem împreună copiii, să ne respectăm și să depunem toate eforturile necesare ca să le realizăm pe toate”, menționează Victoria.

Imaginile familiei fericite de astăzi, ascund eforturi considerabile. “A fost un caz cu multe provocări, la care am lucrat în colaborare cu asistentul social comunitar și autoritatea locală. Ne bucurăm de progresele înregistrate. Tânăra a devenit mai responsabilă, mai grijulie, iar atașamentul față de copii este unul mai intens astăzi. Este fericită astăzi, zâmbește, radiază de bucurie. Este recunoscătoare pentru sfaturile primite. A învățat cum să îngrijească mai bine de copii, dar și cât de importantă este familia pentru ei”, susține de asistentul social CCF/HHC Moldova Natalia Făureanu.

Familia a beneficiat de asistență complexă din partea specialiștilor CCF/HHC Moldova. Locuiesc într-un sat din raionul Dondușeni. În noua localitate, copiilor, dar și mamei li s-au asigurat accesul la serviciile medicale și sociale. Daniel frecventează grădinița, iar Daniela urmează să o facă din toamna acestui an. Familia este în continuare monitorizată de CCF/HHC Moldova. Prin intermediul campaniei Rostul Postului 2019, am reușit să le procurăm păsări în gospodărie, pe care copiii le îngrijesc.

Mie, 11/02/2022 - 12:47
Donează ACUM!
Devino patron CCF Moldova www.patreon.com/ccfmoldova
Alte articole
#niciodatasingur
Tatiana Miron: În loc să primesc cadouri tradiționale, vă invit să vă alăturați într-o acțiune specială
Suma colectată
450 lei
100%
Suma necesară:
450 lei
Ana Sîrbu: Îmi doresc ca fiecare copil să aibă un ACASĂ
Suma colectată
1.400 lei
100%
Suma necesară:
1.400 lei
Bogdan Ghieș - ziua de naștere nu este numai despre a primi, dar și despre a dărui
Suma colectată
0 lei
0%
Suma necesară:
22.000 lei