„Nu putem aștepta. Schimbările nu vin de la sine”

Adriana este primul copil al familiei Andronache. La naștere, era un bebeluș tipic și nimic nu prevestea problemele care aveau să apară ulterior în dezvoltarea copilei. 

02-11-2022

Pe la 2 ani și 6 luni, în urma vizitei unei prietene de familie, mama a fost atenționată să urmărească momentele de joacă ale copilului, dar și mai bine să apeleze la un psiholog pentru evaluarea fetiței. În concepția Irinei, mama Adrianei, psihologul era specialistul care lucrează doar cu persoanele bolnave mintal.  Atunci a luat decizia să consulte totuși un neurolog, altul decât cel de la locul de trai, care permanent o asigura că fetița ei e bine.

Această decizie a fost una foarte oportună. Noul neurolog, în urma consultației, a referit-o pe Adriana la Serviciului de intervenție timpurie din mun. Bălți. Este primul serviciu medico-social, gratuit din nordul țării care a fost dezvoltat de CCF/HHC Moldova în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în 2019.

Verdictul – un șoc pentru mamă

Verdictul a venit la început ca un șoc pentru mamă. Conform rezultatelor evaluării, Adriana avea tulburări mixte cu elemente de autism: nu reacționa la numele său, nu manifesta interes de relaționare cu alți copii, folosea doar unele silabe pentru a se exprima, avea un joc sărac și necorespunzător vârstei, colora haotic folosind doar culoarea albastru închis și negru, rupea și arunca cărțile.

Imediat s-a întocmit un plan individualizat de reabilitare care trebuia respectat cu strictețe și acasă, pentru a obține rezultate cât mai bune, mama fiind informată și ghidată pe tot parcursul acestui proces. La recomandarea specialiștilor, Irina a început să petreacă mai mult timp calitativ cu fetița ei, au exclus televizorul, început să se joace împreună și să citească cărți.

Au urmat 3 luni de reabilitare complexă care au inclus activități logopedice, psihologice, kinetoterapeutice, gimnastică curativă și activități de socializare. Drept rezultat, Adriana ajunge să fie integrată în grădinița din comunitate. Și părinții au avut de învățat o lecție. Și-au dat seama că doar unindu-și forțele, vor putea asigura succesul copilului lor. Radu, tatăl fetiței, a devenit mult mai implicat în educația Adrianei și sprijinul mamei.

Primele rezultate frumoase 

De curând, Irina și Adriana au început să urmeze o nouă etapă de reabilitare gratuită, oferită de acest serviciu. În tot acest răstimp, copilul a atins performanțe importante: a învățat să îndeplinească instrucțiuni, jocul a devenit mai constructiv, a învățat să legene și să hrănească păpușa, să privească în ochi, a devenit mai independentă, mai dispusă să socializeze, recunoaște cele mai simple animale și folosește onomatopee pentru verbalizare. Deja are un vocabular format din cuvinte simple și este foarte bucuroasă când învață unele noi.

Sigur mai are multe de învățat până își va ajunge semenii, dar grație implicării părinților și a specialiștilor calificați, Adriana va reuși.

Fericirea în ochii mamei

Astăzi, după 6 luni de muncă, Irina este extrem de fericită de progresele copilei sale: „Este de nerecunoscut cum s-au schimbat lucrurile. Încurajez mamele să se intereseze mai mult și să acorde o atenție mai sporită dezvoltării copiilor lor, să consulte diverși specialiști și să nu le fie frică de psihologi. Nu putem aștepta. Schimbările nu vin de la sine.”

Serviciul de intervenție timpurie a fost dezvoltat de CCF/HHC Moldova și MSMPS, în februarie 2019, oferind în primul an de activitate, servicii specializate, individuale pentru 59 de copii cu vârstele până la 3 ani și părinților acestora. Este un serviciu absolut gratuit și poate fi accesat prin referirea de către medicul de familie.

02-11-2022
Donează ACUM!
Devino patron CCF Moldova www.patreon.com/ccfmoldova
Alte articole
#niciodatasingur
Lili Lozan: „Îmi donez ziua de naștere copiilor aflați în risc de separare”
Suma colectată
0 lei
0%
Suma necesară:
15.000 lei
Oxana Barbăneagră: Vreau să împărtășesc bucuria mea cu cei care au nevoie de ajutor
Suma colectată
1.650 lei
110%
Suma necesară:
1.500 lei
Doina Chiaburu-Chiosa: Îmi donez ziua de naștere unui copil cu sindromul Down
Suma colectată
16.100 lei
108%
Suma necesară:
15.000 lei