Primul trimestru al acestui an atrage vești bune. Toate s-au întâmplat până a ajunge pandemia și în țara noastră.
57 750 de lei (din totalul de 131 430 de lei) s-au convertit în copilării fericite și colorate. 33 de copii se bucură de un cămin familial sigur și protejat, iar toate acestea au fost posibile grație spijinului financiar, colectat de echipa Run for Children, la Maratonul Internațional Chișinău în 2019. O echipă de eroi, formată din susținători, donatori, alergători, voluntari care se implică toți cu dăruire și schimbă destine.
Printre acești copii sunt și frații Oleg și Valeriu, care au fost susținuți în aceste luni, în procesul de reintegrare sau altfel zis întoarcere într-un mediu familial alternativ, deoarece în cel natural nu a fost posibil.
Acum au o familie adevărată
Oleg și Valeriu au câte 5 și 7 ani, iar cuplul format de Lidia și Gheorghe a devenit familia lor, unde zi după zi au descoperit tot ce le-a lipsit: afecțiune, grijă, protecție, ascultare, comunicare. Soții și-au dedicat viața copiilor și nu doar celor pe care i-au adus pe lume, dar și celor străini. Au simțit că au prea multă dragoste în suflet pe care ar putea să o împartă și cu cei din jur. În așa fel au devenit asistenți parentali profesioniști – părinți de profesie.
Până a-i cunoaște pe Lidia și Gheorghe, frații au trăit la orfelinat 3 ani, fiind abandonați pe când aveau doar 2 și, respectiv, 4 ani. Instituția avea un regim strict și o rutină rigidă, ceea ce a dezvoltat inhibiții, frici și ezitări profunde în comportamentul copiilor.
Abia acum, la 3 ani distanță, a apărut prima șansă ca băieții să se recupereze deplin, datorită grijii, acceptării și înțelegerii primite de la asistenții parentali. Imediat cum i-au luat în brațe, cuplul a simțit că, pur și simplu, copiii le-au intrat direct în suflet. Este o trăire pe care o au de obicei părinții atunci când își țin la piept nou-născuții, un semn clar că a avut loc o potrivire sută la sută. Oleg și Valeriu s-au acomodat rapid cu noțiunea de familie și ce înseamnă să fii iubit. Au trecut doar câteva luni, iar fericirea care o trăiesc le-a schimbat chipurile. Fețele lor radiază de zâmbete. În acest mediu frumos, au început să dispară treptat fricile și inhibițiile, ele fiind înlocuite cu noi noțiuni cum ar fi libertatea de a-și exprima dorințile și trăirile interne, încurajarea și înțelegerea reciprocă. Tot aici au acces la jucării, comparativ cu instituția, unde jucării primeau mult mai rar. De curând băieții au mai trăit o experiență nouă și anume prima vizită de cunoaștere a grădiniței din comunitate. Deși asitenții parentali au pregătit din timp această vizită, ea s-a terminat cu crize isterice. Băieților le-a rămas adânc înrădăcinată experiența orfelinatului și au crezut că grădinița e aceeași instituție, unde vor fi din nou lăsați. Cu siguranță, mai e necesar de ceva timp pentru ca dragostea pe care o primesc aici, acasă, să le ofere puterea încrederii.
Recent, Oleg și Valeriu au început să le zică Lidiei și lui Gheorghe ”mămica” și ”tăticul”, clipe pline de emoții, dar care dovedesc formarea unui atașament sigur.
Recunoștință pentru cei ce cred în munca noastră
Știm că doar în familie copiii prind aripi și simt gustul copilăriei adevărate, din acest motiv vom continua, noi CCF/HHC Moldova să rămânem cu grijă față de copii și să sprijinim munca acestor oameni minunați care oferă o alternativă și o șansă copiilor rămași fără protecție familială, cărora orfelinatul le sugrumă destinele.
Tot noi, CCF Moldova, vom rămâne cu multă recunoștință pentru cei ce cred în misiunea noastră și se alătură acestei mari schimbări – Familii. Nu orfelinate.
O bucurie imensă am văzut în ochii Miei, o fetiță pasionată de limbile străine, care are asigurate orele de engleză pentru un an înainte.
Irina, Mihai și cei 5 copii ai lor sunt în programul nostru din primăvara anului 2023, iar timp de un an și jumătate au beneficiat de suport psihologic, medical și social.
Ilieș și cei 3 frați ai săi se bucură de o copilărie frumoasă, alături de părinți, la casa lor.
Visele copiilor prind viață datorită oamenilor inimoși din comunitatea noastră.