Speranță pentru o mamă singură

Claudia, o mamă solitară din nordul țării, ne așteaptă cu zâmbetul pe buze, la poartă.

02-11-2022

Brațele-i sunt pline cu cei mici, Viorica (4 ani) și Radu (2 ani), care se smuncesc spre noi, îndată ce oprim mașina. Suntem așteptați de fiecare dată cu multă nerăbdare și mult entuziasm de către cei 2 copii, dar și de către mamă.

Viața Claudiei a fost una complicată. A avut o copilărie și o adolescență umbrită de neglijența mamei și abandonul tatălui, iar vârsta maturității i-a fost marcată de căutarea acelei stabilități după care a tânjit mereu. Însă fiecare încercare de a-și întemeia o familie, era un eșec.

Atunci când nu a mai putut suporta agresiunea concubinului și a familiei lui, Claudia și-a luat copiii și a decis să îl părăsească. Dar fără o rețea de suport și cu o carantină strictă, provocată de COVID-19, efectiv nu avea unde merge. Pentru a evita separarea copiilor de mamă, ceea ce făceam în cazul lor de 3 ani deja, i-am oferit Claudiei și copiilor un important sprijin în acest moment crucial în viața lor. Le-am oferit o casă, doar a lor, într-un alt sat. Să fie cât mai departe de agresor, iar Viorica și Radu să se bucure de o mamă liniștită, care să îi crească frumos. S-au acomodat rapid, iar cu ajutorul nostru și al primarului, am reușit să îmbunătățim condițiile de trai ale familiei. În noua casă, acest trio trăiește un nou început, o nouă realitate ce a părut mereu doar un vis. Aici se simt toți trei bine și în siguranță. Noua locuință reprezintă mai mult decât un acoperiș deasupra capului, este o speranță că viața lor va lua o altă întorsătură.

Recunoscătoare pentru susținere

„Sunt recunoscătoare că mi-ați oferit această căsuță, pe care eu mi-am dorit-o atât de mult, taman în toiul pandemiei. Copii mei vor crește mari se vor duce fiecare în drumul său, dar eu fiind „babuță” o să am colțișorul meu, unde voi primi nepoți, și voi fi gospodină la locul meu”, ne-a mărturisit Claudia.

De asemenea, i-am oferit mamei, conform planului de intervenție: consiliere psihologică, juridică, suport informațional referitor la accesarea alocațiilor sociale, ajutor material: alimente, aparate de uz casnic, dar și multă încurajare și susținere pentru a-și putea crește copiii.

Toți 3 sunt în afara pericolului de a rămâne pe stradă, iar noi continuăm să fim alături de ei până se vor adapta la locul nou de trai și vor fi bine integrați în noua comunitate. Viorica urmează să meargă din toamnă la grădiniță, iar Radu, fiind încă mic, mai rămâne în grija mamei.

„Am reușit să atenuăm pentru toți trei efectele nocive ale pandemiei”

“Claudia s-a schimbat radical din moment ce a început să trăiască singură, fără concubin sau alte rude. Credeam că nu se va descurca! Avea o gândire rigidă, privire goală și foarte rezervată în comunicare. Însă vizitând-o cu regularitate, ca să mă asigur că am luat toți o decizie bună, am observat acea  transformare pozitivă. Am reușit să atenuăm pentru toți trei efectele nocive ale pandemiei. În casă e mereu curat și copii sunt bine îngrijiți. Între timp, femeia a strâns bani și a cumpărat niște pui în gospodărie. Sper că această mamă să devină curând cât mai independentă, să-și dezvolte abilitățile părintești din ce în ce mai bune, iar copiii să se bucure de o copilărie fericită în noua lor comunitate”, a menționat Tatiana Beschieru, psiholog CCF/HHC Moldova.

02-11-2022
Donează ACUM!
Devino patron CCF Moldova www.patreon.com/ccfmoldova
Alte articole
#niciodatasingur
Dorina Arsene: Îmi donez Ziua de Naștere pentru o zi de distracții oferită copiilor din programul APP
Suma colectată
13.506 lei
271%
Suma necesară:
5.000 lei
Delia Berdos: Îmi donez ziua de naștere pentru patru copii care au nevoie de generozitatea noastră
Suma colectată
30.150 lei
201%
Suma necesară:
15.000 lei
Tanya Buga își donează ziua de naștere unui băiețel cu paralizie cerebrală infantilă
Suma colectată
2.300 lei
20%
Suma necesară:
12.000 lei