„Suntem fericiți, pentru că avem prieteni”. Află istoria celor trei frați din raionul Ungheni

Pe parcursul mai multor ani, copiii erau neglijați de părinți, lipseau de la școală și grădiniță. Petreceau timpul fără supravegherea vreo unui adult.

03-11-2022

Angela, Veronica și Alexei sunt trei frați originari din raionul Ungheni. Până în anul 2013, cei trei au locuit împreună cu părinții biologici într-o anexă a unei locuințe rămase drept moștenire de la bunici. Condițiile de trai, însă, erau deplorabile. Copiii erau lipsiți de strictul necesar, iar părinții acestora consumau abuziv băuturi alcoolice.

Pe parcursul mai multor ani, copiii erau neglijați de părinți, lipseau de la școală și grădiniță. Petreceau timpul fără supravegherea vreo unui adult. Au ajuns în atenția serviciilor sociale. Urmare a monitorizării situației copiilor, s-a depistat că necesitățile personale ale acestora nu erau satisfăcute conform cerințelor. Copiii locuiau în condiții inumane”, a precizat psihologa CCF Moldova, Elya Cernolevschi.

Astfel, în anul 2013, copiii au fost scoși din familia biologică și plasați în unul dintre orfelinatele din municipiul Chișinău. Acolo au petrecut șapte ani din viața lor. În această perioadă de timp, părinții biologici au refuzat să îi viziteze. După ce în anul 2020, orfelinatul și-a sistat activitatea, copiii au fost plasați în serviciul asistență parentală profesionistă.

Din centrul de plasament, acasă în familia Lupu din Ungheni

Din anul 2020, cele două surori și fratele lor locuiesc în familia Lupu din municipiul Ungheni, unde cresc alături de ceilalți doi copii ai asistenților parentali profesioniști. Acum, Angela (17 ani) învață clasa a 10-a la liceul teologic din orașul Edineț, iar Alexei (15 ani) și Veronica (14 ani) studiază într-un liceu din municipiul Ungheni.

Imagine

În centrul de plasament nu mi-a plăcut. La început, când am venit în familia Lupu, a fost mai greu, pentru că era pandemie. Era complicat fără comunicarea cu colegii. Acum este foarte bine. Ne-am împrietenit cu copiii de aici, ieșim duminica în parc la plimbare. Am prieteni cu aceleași scopuri și dorințe ca și mine”, a precizat Angela.

Adolescenta spune că se implică în activitățile extrașcolare. Frecventează corul școlii și îi place să facă voluntariat. „Îmi place muzica duhovnicească. La școală cântăm melodii pentru copii. Ascult Irina Rimes, Iuliana Beregoi. Sunt parte a echipei de voluntari „ProUngheni”. Vreau să mă dezvolt social. Să învăț să fiu activă, alături de frații mei. Suntem și într-un grup de adolescenți care îndeamnă oamenii să aibă grijă de natură. Sădim copaci și avem grijă de mediul înconjurător”, a adăugat Angela. 

Adolescenta se visează psiholog. „Vreau să înțeleg oamenii. Să îi ajut. Să le ofer sfaturi. Când am fost la tabără alături de copii, acolo am realizat că vreau să fac asta. Am întâlnit un copil timid și avea probleme în familie. Și îmi doream să îl ajut. Am încercat să îi deschid sufletul și a vorbit cu mine. Mă bucur că am reușit. Vreau să fiu psiholog pentru copii, pentru că eu vreau să ajut anume pe ei”, a conchis fetița.

Alexei (15 ani) spune că vrea să călătorească, în special prin România. Îi place mult să descopere lumea. Chiar dacă nu a călătorit până acum, spune că anume acesta este unul dintre visurile mari pe care le are.

La început, cei trei frați își cereau permisiunea pentru orice activitate pe care voiau să o facă, chiar și pentru mâncare – își cereau permisiunea. Noi nu facem diferența între copiii noștri biologici și cei aflați în plasament. Toți sunt copiii noștri. Unui asistent parental îi trebuie înțelegere. Tărie de caracter, trebuie să fii cumva să ai curaj, să te pornești în educarea unor copii aflați în plasament”, a subliniat asistentul parental, Andrian Lupu.

Potrivit asistentului parental, copiii se înțeleg foarte bine. „Au fost împreună la tabăra de vară. Noi am rămas acasă cu cel mic. S-au împăcat împreună și au găsit și alți prietenii acolo. Anturajul prietenesc se simte acasă. Nu sunt scandalagioși, nu fac diferențe între ei”, a mai spus asistentul parental.

Grație familiei din raionul Ungheni, acești trei frați au putut să rămână împreună, să se bucure de dragoste și grijă. „Pe lângă experiența de a îngriji de copiii din plasament, condițiile și cadrul familial echilibrat ce-l au, accesul la serviciile din comunitate, familia de APP are nevoie să fie mereu ghidată și susținută de către specialiști. Odată ce fiecare copil are traiectoria sa, cu nevoile sale specifice, abordarea fiecăruia este individualizată”, a adăugat managera de proiect, Livia Marginean.

În ultimii ani, familia lui Andrian Lupu a beneficiat de susținere financiară și instruire din partea CCF Moldova. „Am participat la mai multe seminare, unde am discutat cu psihologul și am reușit să înțelegem mai multe aspecte ale educației copiilor. A fost util și interesant. Am descoperit multe lucruri interesante. Au fost despre acele metode despre cunoașterea persoanei. Și cum anume să le cunoaștem. Este foarte bine să cunoaștem cum să ne comportăm cu cei din jur, cum să reacționăm”, a concluzionat asistentul parental.

Alături de mai mulți asistenți parentali din regiune, Andrian Lupu a participat în cadrul trainingurilor oferite de către CCF Moldova. Una dintre sesiunile de instruire a durat trei zile, unde au fost desfășurate activități practice, au fost consolidate capacitățile asistenților parentali profesioniști. „Asistentul parental a învățat despre măiestria de a valorifica copilul, evitând violenţa şi pedepsele. De asemenea a studiat soluţiile pe termen lung care să-l înveţe pe copil autodisciplina, dar și cum să construieşti  o relaţie în care copilul să te respecte, dar şi tu să îl respecţi”, a subliniat managera de proiect, Livia Marginean.

„Am învățat de la specialiști cum să ne comportăm cu copilul, dacă ne dorim rezultate! Copiii noștri sunt la vârsta adolescenței, o vârstă cu mari provocări pentru noi. Este important ca să observăm comportamentele dorite ale copilului, să-i lăudăm și să le acordăm atenție în momentul în care ei se comportă așa cum ne dorim. Totodată existența unor consecințe în urma comportamentelor nedorite îl învață pe copil să devină independent, să ia decizii și să își asume responsabilitatea pentru deciziile luate”, menționează asistentul parental profesionist.

Acest material este realizat de către CCF Moldova în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF. Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

*Prenume schimbate pentru a proteja identitatea

03-11-2022
Donează ACUM!
Devino patron CCF Moldova www.patreon.com/ccfmoldova
Alte articole
#niciodatasingur
Dorina Arsene: Îmi donez Ziua de Naștere pentru o zi de distracții oferită copiilor din programul APP
Suma colectată
13.506 lei
271%
Suma necesară:
5.000 lei
Delia Berdos: Îmi donez ziua de naștere pentru patru copii care au nevoie de generozitatea noastră
Suma colectată
30.150 lei
201%
Suma necesară:
15.000 lei
Tanya Buga își donează ziua de naștere unui băiețel cu paralizie cerebrală infantilă
Suma colectată
2.300 lei
20%
Suma necesară:
12.000 lei