Vara care i-a adus în casa lor

În familia Colescic, cresc șase copii, cu vârstele de la 6 luni până la 13 ani,  a intrat în programul nostru de prevenire a separării copiilor de familie desfășurat în raionul Anenii-Noi, după ce autoritățile ne-au cerut ajutorul în noiembrie 2016.

Locuința în care stăteau era închiriată, dar condițiile acesteia puneau în pericol securitatea familiei, era foarte veche în stare deplorabilă. Nu aveau posibilități materiale pentru o altă chirie, dormeau cu frică când vedeau cum se desprind bucăți de tencuială, sufla vântul printre crăpături și stropii de ploaie puteau ajunge uneori în casă.

Tata copiilor lucra cu ziua în comunitate, mama acasă îngrijea de copii, autoritățile locale se simțeau neputincioase în soluționarea cauzei care punea în risc de separare familia, le-au oferit ajutorul social lunar, care practic era utilizat pentru alimentația copiilor. Astfel lipsa locuinței stabile rămânea cea mai mare necesitate pentru care nu se găsea soluție.

În aceste condiții, copii mai mici nici nu erau incluși în program preșcolar, iar cei doi școlari întâmpinau dificultăți semnificative atât de ordin material cât și psiho-social.

La prima vizită pe care le-am făcut-o, i-am găsit pe copii necăjiți și triști, nemaivorbind de părinți care păreau că nu mai au puteri nici pentru cea mai mică speranță. Mama copiilor ne povestea cum rămâneau adesea fără produse alimentare, copii nu aveau haine și încălțări, iar iarna a trecut greu uneori la limita lemnelor pentru foc, prin urmare, copiii riscau să ajungă în sistemul rezidențial de protecție a copilului.

După ce familia Colesnic a intrat în programul nostru, copiilor li s-a asigurat haine potrivite pentru fiecare sezon și încălțăminte, precum și produse igienice, produse alimentare periodic, celor de vârstă școlară necesități pentru școală, așa ca să nu trăiască sentimente de inferioritate în fața colegilor, semenilor, iar hăinuțele lor erau curate și îngrijite. Doi dintre ei au fost incluși în program preșcolar – grădiniță. În prima lună de vară din 2017, grație proiectului ACASĂ demarat de CCF/HHC Moldova cu susținerea Fundației Familia Sturza, familia reușește să se mute în propria locuință – un apartament cu 3 odăi. Părinții rămânând extrem de recunoscători iar cu banii care îi achitau pentru chiria deplorabilă reușeau să mai acopere necesitățile de întreținere a serviciilor comunale. Astăzi riscul separării a dispărut, fiind toți împreună în casa care le oferă condiții decente de trai și îi scutește de griji și pericole.

Mie, 11/02/2022 - 12:17
Donează ACUM!
Devino patron CCF Moldova www.patreon.com/ccfmoldova
Alte articole
#niciodatasingur
Tatiana Miron: În loc să primesc cadouri tradiționale, vă invit să vă alăturați într-o acțiune specială
Suma colectată
450 lei
100%
Suma necesară:
450 lei
Ana Sîrbu: Îmi doresc ca fiecare copil să aibă un ACASĂ
Suma colectată
1.400 lei
100%
Suma necesară:
1.400 lei
Bogdan Ghieș - ziua de naștere nu este numai despre a primi, dar și despre a dărui
Suma colectată
0 lei
0%
Suma necesară:
22.000 lei