Viața lor a luat o altă întorsătură. Vor trăi la casa lor

Viața grea pe care o duc li se citește în ochi, chiar dacă nu îndrăznesc să vorbească despre necazurile care se abat asupra lor.

Fiecare zi aduce cu sine noi provocări, griji, dar și speranțe într-un viitor mai frumos. Familia Cernenco luptă cu o realitate necruțătoare, care, în orice clipă, ar putea să separe cei patru copii de părinții lor. O intervenție promptă era necesară. Astfel, partenerul fidel al CCF/HHC Moldova, fundația Sturza, a hotărât să procure acestei familii o casă. Astfel, erau înlăturate riscurile iminente, iar membrii familii se bucurau de condiții propice de trai.

Condițiile inumane îi puneau în pericol

Bezna înghițea practic toată lumina care pătrundea în cămeruța mică unde trăiau cele șase suflete. Întregul spațiu a fost consumat de cele trei paturi pentru o singură persoană plasate unul lângă altul, lăsând o fâșie atât de îngustă încât servea doar pentru a intra și ieși din încăpere. Condițiile de trai inumane ar putea înfiora pe oricine. În schimb membrii acestei familii s-au obișnuit cu ele.

“Aveam zile în care nu am știam ce să le pun pe masă de mâncare, dar nu-mi lăsam copiii să adoarmă flămânzi”

Tânăra mamă face tot ce-i stă în puteri să-și  crească copiii. “Aveam zile în care nu am știam ce să le pun pe masă de mâncare, dar nu-mi lăsam copiii să adoarmă flămânzi. Nici măcar nu am cine să mă ajute când am nevoie”, a menționat Mihaela. Își ajută consătenii pentru o remunerare modestă, iar banii pe care îi câștigă tatăl copiilor acoperă cheltuielile primare.

Soții Cernenco au patru copii cu vârste cuprinse între un an și 7 ani. Copiii de vârsta lor ar fi trebuit să ia cu asalt curtea, să o inunde cu râsete, energie și voie bună. În schimb, i-am observat triști și nepăsători la tot ceea ce se întâmplă în jurul lor. Indiferența a luat locul vivacității. Copiii nu merg la grădiniță, nu interacționează cu nimeni altcineva decât cu membrii familiei.

O casă le-a schimbat viața

Famiia avea nevoie de ajutor, iar CCF/HHC Moldova, împreună cu reprezentanții autorităților locale, au elaborat un plan complex de intervenție. Îmbunătățirea condițiilor de trai era o necesitate stringentă. Partenerul  fidel al organizației, fundația Sturza, a oferit resursele financiare necesare pentru a le procura o casă.

Noua locuință reprezintă mai mult decât un acoperiș deasupra capului, este o speranță că viața lor va lua o altă întorsătură. Pe lângă condițiile de trai mai bune și  spațiul mult mai larg, copiii s-au bucurat să vadă că fiecare dintre ei va avea patul lui unde să doarmă. “Mamă, aici vom avea și harman!”, e ceea ce a exclamat băiatul de șapte ani când a văzut pentru prima dată casa. “Casa în care trăim nu îmi place, e rea. O casă trebuie să fie frumoasă”, a mai menționat copilul.

Mama susține că s-au bucurat mult copiii să vadă locul în  care vor locuia. “Dacă nu am fi primit ajutor, am fi rămas să trăim în aceeași casă, o casă care nici măcar nu e a noastră”, a menționat Veronica. Fosta proprietară a casei, văzând situația grea în care s-a pomenit familia, a menționat că le va fi alături și îi va ajuta cu tot ce îi stă în puteri.

Planul de intervenție este unul mult mai complex. Li s-a înlesnit accesul către toate serviciile medicale și sociale de care ar trebui să beneficieze. În curând, copiii vor merge la grădiniță. “Ochii fericiți ai acestor copii este cea mai mare realizare”, a menționat psihologul CCF/HHC Moldova.

Echipa CCF/HHC Moldova continuă să monitorizeze cazul și îi sprijină în soluționarea provocărilor cu care se confruntă.

Mie, 11/02/2022 - 12:53
Donează ACUM!
Devino patron CCF Moldova www.patreon.com/ccfmoldova
Alte articole
#niciodatasingur
Tatiana Miron: În loc să primesc cadouri tradiționale, vă invit să vă alăturați într-o acțiune specială
Suma colectată
450 lei
100%
Suma necesară:
450 lei
Ana Sîrbu: Îmi doresc ca fiecare copil să aibă un ACASĂ
Suma colectată
1.400 lei
100%
Suma necesară:
1.400 lei
Bogdan Ghieș - ziua de naștere nu este numai despre a primi, dar și despre a dărui
Suma colectată
0 lei
0%
Suma necesară:
22.000 lei