Alexei are 12 ani și locuiește într-un sat din centrul țării. La doar trei ani a fost diagnosticat cu autism. Este pasionat de limba engleză și muzică. Acasă, are și un pian electronic, în fața căruia petrece o mare parte din timpul liber. În școala din localitate, acolo unde învață în clasa a 6-a, Alexei are un orar special și beneficiază de suport din partea specialiștilor, iar cadrul didactic de sprijin este chiar mama lui. Pe lângă faptul că oferă sprijin copiilor cu necesități speciale, femeia este și profesoară de fizică în aceeași instituție de învățământ.
„Orarul lui Alexei este bazat mai mult pe ocupații individuale, din motiv că se suprasolicită senzorial, obosește și pot apărea crize. Este sensibil, în special, la sunete. Sensibilitatea la sunete a crescut în contextul pubertății. O zi la școală pentru el înseamnă o lecție alături de clasa sa, după care două sau trei lecții individuale cu psihologul, logopedul sau cadrul didactic de sprijin. În ultimul timp, a devenit dificil să respectăm acest program. Avem nevoie de instrumente și utilaje noi pentru a diversifica lecțiile pe care le desfășurăm, dar și instruiri specializate pentru echipa de specialiști din școală”, susține mama băiatului.
În școala din sat studiază și alți 30 de elevi cu cerințe educaționale speciale. Școala se numără printre cele opt din Republica Moldova, care vor fi dotate cu săli senzoriale până la finele anului 2023. Acest lucru este posibil datorită proiectului „Participăm acum! Îmbunătățirea oportunităților de participare a copiilor și tinerilor cu dizabilități în sistemul de educație din Republica Moldova”, implementat de CCF Moldova, în parteneriat cu ChildFund Germania, în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării și ANACEC, cu suportul financiar al Ministerului Economiei și Dezvoltării din Germania.
În total, în 2023-2025, vor fi dotate cu săli și grădini senzoriale 18 școli din țara noastră. „În calitate de cadre didactice de sprijin, de multe ori, suntem depășiți de situațiile dificile în care se află copiii cu cerințe educaționale speciale, iar camera senzorială ne-ar ajuta să găsim metoda și locul eficient pentru relaxarea, dar și dezvoltarea acestora. De asemenea, ar îmbunătăți procesele cognitive ale copiilor”, a adăugat cadrul didactic de sprijin din liceul teoretic din localitate.
Procesul de selecție a școlilor, finalizat în septembrie
La începutul lunii septembrie a fost finalizat procesul de evaluare și selectare a 18 instituții de învățământ, semnarea acordurilor de colaborare, iar din luna octombrie a început procesul de renovare și echipare a 8 săli senzoriale. „Un alt proces important care deja a început este pregătirea spațiului adecvat și sigur pentru copiii cu cerințe educaționale speciale, iar în funcție de tipul de dizabilitate au fost deja selectate dispozitivele pentru camera senzorială. Copiii învață despre mediul înconjurător, folosind cele cinci simțuri de bază: văzul, auzul, pipăitul, gustul și mirosul, iar stimularea simțurilor, care stau la baza cunoașterii, vor contribui la progresul și recuperarea copiilor”, a precizat Lilia Trifan, mentor în cadrul proiectului. Dispozitivele, echipamentul senzorial și jocurile reprezintă cele mai eficiente metode de a stimula copiii cu dizabilități, dar și de a îmbunătăți serviciile educației incluzive.
Acțiuni pe care le întreprindem
În colaborare cu Serviciul de Asistență Psihopedagogică din șase raioane, sunt organizate ședințe consultative cu participarea specialiștilor din aceste instituții: cadrul didactic de sprijin, psihologul, logopedul, psihopedagogul în vederea determinării nevoilor copiilor cu dizabilități, precum și pregătirea procesului de colaborare cu părinții copiilor.
Proiectul este implementat în perioada martie 2023 - iulie 2025, de către CCF Moldova, în parteneriat cu ChildFund Germania, în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, susținut financiar de Ministerul Economiei și Dezvoltării din Germania.
CCF Moldova și patroana organizației, Valentina Nafornița, vă invită la cea de-a 11-a ediție a Galei Generozității, un eveniment care transformă arta în binefacere, pentru binele
În perioada 25 iulie-25 august 2024, pentru al șaselea an consecutiv, am invitat susținătorii, partenerii și urmăritorii CCF Moldova să se implice activ în susținerea campaniei „G
De ce avem nevoie de acreditarea serviciilor sociale?
În anul 2024, datorită mecanismului de redirecționare a 2% din impozitul pe venit pe anul precedent, către CCF Moldova au fost transferați 128 632 de lei.