Cel de-al treilea forum regional „Spre o școală incluzivă”, desfășurat la Orhei

Pe 3 mai, la Orhei s-a desfășurat cel de-al treilea forum regional „Spre o școală incluzivă” din țara noastră. La eveniment au participat peste 60 de profesori, manageri ai instituțiilor de învățământ, reprezentanți ai Organelor Locale de Specialitate în Domeniul Învățământului. 

Manageri ai instituțiilor de învățământ, profesori, reprezentanți ai autorităților și specialiști în educație au trecut în revistă activitățile și realizările proiectului „Spre o școală incluzivă în Moldova”, desfășurat de Copil Comunitate Familie, alături de ChildFund Deutschland, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, dar și suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei. „Forumul este vârful icebergului, pentru că au fost doi ani de muncă asiduă în 72 de școli din țară. Le mulțumesc, în primul rând, colegilor de la CCF Moldova pentru efortul depus, partenerilor din Germania, dar și instituțiilor de învățământ pentru interesul manifestat. Educația este instrumentul cheie pentru o schimbare benefică a viitorului, este fundamentul oricărei societăți, iar incluziunea și calitatea sunt necesare oricărui sistem de educație”, a declarat în cadrul forumului, Liliana Rotaru, președinta CCF Moldova. 

În cadrul proiectul „Spre o școală incluzivă”, pe parcursul ultimilor doi ani, au fost realizate ședințe de mentorat pentru instituțiile de învățământ din regiune. „A fost o perioadă intensă, în care echipa CCF Moldova, împreună cu mentorii programului, au desfășurat activități cu implicarea profesorilor, managerilor instituțiilor de învățământ, dar și reprezentanți ai Organelor Locale de Specialitate în Domeniul Învățământului. Participanții proiectului au beneficiat de instruiri și sesiuni de mentorat furnizate de traineri cu experiență vastă în educația incluzivă, asistență pentru elaborarea unui plan de acțiuni de dezvoltare a instituției creat în baza unei evaluări complexe”, a precizat Lorina Ghițu, manageră de program.

La cel de-al treilea forum regional „Spre o școală incluzivă în Moldova” din Orhei au participat și reprezentanții ChildFund Deutschland, care au oferit suport financiar pe parcursul proiectului. „Mulțumesc tuturor celor care au fost implicați în cadrul proiectului, dar și pentru faptul că participă astăzi în cadrul forumului regional. Educația incluzivă este un fundament al societății, al educației. Suntem bucuroși că avem acest parteneriat cu CCF Moldova, care a reușit să realizeze atât de multe în ultimii doi ani. Fiindcă acest proces durează, trebuie să privim acest proiect ca o parte a drumului nostru spre o educație de calitate și incluzivă în fiecare școală”, a concretizat Simon Manuel Wanka, reprezentantul ChildFund.

„Misiunea ANACEC ține de promovarea educației de calitate, de implementare a standardelor. Una dintre dimensiunile instituției noastre este incluziunea educațională. În cadrul programelor lansate de CCF Moldova, noi putem dezvolta această dimensiune. Împreună cu CCF Moldova avem un parteneriat frumos, cu accent pe colaborare. Iar Indexul Incluziunii, la redactarea căruia au participat și colegii mei de la ANACEC, este un instrument extrem de util în procesul educațional, dar și managerial”, a subliniat Tamara Tonu, șefa secției evaluare învățământ primar și gimnazial din cadrul Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare.

„Educația incluzivă este cea mai eficientă modalitate de a oferi tuturor copiilor șanse egale la școală de a învăța, de a se dezvolta. În sistemul educațional din raionul Orhei, de peste șapte ani, au fost întreprinse măsuri pentru a integra copii cu cerințe educaționale în școală. Toate preocupările noastre sunt direcționate către acești copii. Mulțumim CCF Moldova pentru că atrageți atenția la un aspect atât de important în sistemul nostru educațional”, a precizat Silvia Mustovici, șefa Direcției Generale Educație Orhei.

Proiectul „Spre o școală incluzivă în Moldova” a prevăzut organizarea a peste 300 de ședințe de mentorat pentru școlile din 21 de raioane ale țării și 11 ateliere la care au participat aproximativ 400 de profesioniști și reprezentanți ai 20 de OLSDI.

„În cadrul programului, participanții și participantelor au muncit foarte mult, s-au implicat în activități, și-au dorit să se implice în schimbarea lucrurilor din instituțiile de învățământ în care activează. Am început proiectul cu instruiri, care s-au desfășurat în diverse regiuni ale țării. Cea de-a doua parte a proiectului a ținut de implementare în fiecare școală participantă în program. Pe tot parcursul proiectului am reușit să creăm relații strânse cu participantele și participanții, iar acest lucru ne permite să avem o colaborare fructuoasă și pe viitor”, a adăugat Lilia Trifan, psihologă CCF Moldova.

„Suntem recunoscători pentru experiența pe care am acumulat-o pe parcursul acestor doi ani, mentorii ne-au ghidat și informat la fiecare pas. În cadrul programului am realizat o serie de activități, care în primul rând au influențat starea de bine a profesorilor și elevilor. Acest aspect a devenit extrem de important pentru noi, mai ales că acest lucru influențează întreaga comunicate”, a concretizat Ina Pleșca, învățătoare în cadrul liceului „Dimitrie Cantemir” din orașul Sângerei.

Forumurile regionale dedicate educației incluzive au fost organizate la Bălți (20 aprilie), Ialoveni (27 aprilie) și Orhei (3 mai). Bugetul total al proiectului a atins suma de 166 mii de euro. Proiectul „Spre o școală incluzivă în Moldova” este implementat de CCF Moldova, în parteneriat cu ChildFund Deutschland și Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei, în perioada iulie 2021 - iunie 2023.

Vin, 05/05/2023 - 13:26
Donează ACUM!
Devino patron CCF Moldova www.patreon.com/ccfmoldova
Alte articole
#niciodatasingur
Tatiana Codreanu: Singură nu voi avea forța care o putem avea împreună!
Suma colectată
5.583 lei
112%
Suma necesară:
5.000 lei
Ana Sîtnic: Să ne unim forțele pentru a-i cumpăra un acordeon Mariei
Suma colectată
5.350 lei
36%
Suma necesară:
15.000 lei
Ana Sîrbu: Îmi doresc ca fiecare copil să aibă un ACASĂ
Suma colectată
1.400 lei
100%
Suma necesară:
1.400 lei