Copiii, adolescenții și părinții din comuna Budești și-au dezvoltat abilitățile de viață, participând în cadrul unui proiect implementat de CCF Moldova, cu suportul financiar al organizației Plan International

Începând cu luna ianuarie și până la sfârșitul lunii aprilie 2023, preadolescenții, adolescenții și părinții acestora, atât din comunitatea locală, cât și din comunitatea de refugiați din Ucraina, au putut veni la Centrul „Udo Jurgens” din comuna Budești și participa la activități săptămânale desfășurate în baza curriculelor „Abilități de viață pentru copii și adolescenți” și „Abilități parentale”. 

Elvira are 12 ani și este una dintre preadolescentele care a participat la cele 13 sesiuni desfășurate în cadrul proiectului.

„Sesiunile pe care le-am avut au fost foarte informative, captivante și m-au învățat multe lucruri pe care eu nu le știam și nu le-am studiat la școală. Mie mi-au plăcut sesiunile despre relațiile sigure și sănătoase, despre persoanele sau rețeaua de sprijin pe care ne putem baza în cazuri de criză și despre înțelegerea emoțiilor. Mama mea tot a participat la sesiunile dedicate părinților și relația noastră s-a schimbat spre bine, vorbim deschis, ne înțelegem mai bine și petrecem timpul mult mai calitativ decât înainte”, a declarat Elvira.

De asemenea, agenda sesiunilor pentru preadolescenți a inclus subiecte precum: crearea unui spațiu sigur, relațiile cu adulții, pubertatea și principiile igienei, siguranța și non violența, speranțe și vise etc.

Maricica Proca, directoarea Centrului „Udo Jurgens” din comuna Budești, de asemenea a participat în cadrul sesiunilor, atât în calitate de directoare a Centrului, cât și în calitate de părinte. Potrivit ei, în cadrul celor zece sesiuni dedicate părinților de preadolescenți și adolescenți au fost abordate subiecte de o valoare incontestabilă.

„Mereu trebuie să fim în proces de absorbție și implementare a tot ce înseamnă creșterea și educația copiilor și a tinerei generații, pentru că vremurile se schimbă, iar provocările nu ne lasă să ne odihnim. Ca să oferim trebuie să ne alimentăm. Aceste sesiuni pentru copii, tineri și părinți au fost binevenite atât în contextul pandemic, legat de război, cât și a solicitărilor timpului”, a declarat Maricica Proca.

De asemenea, aceasta și-a exprimat gratitudinea pentru seturile de cărți pe care le-a primit Centrul „Udo Jurgens”, în conformitate cu interesele și preocupările tinerilor. Potrivit ei, cărțile sunt foarte interesante și utile. „Am fost impresionată de atitudinea copiilor și adolescenților după aceste sesiuni. Mulți dintre ei au împrumutat cărți de la bibliotecă pentru ca părinții să le citească și să se înțelegă mai bine”, a povestit directoarea centrului.

Petrașcu Maxim, facilitator CCF Moldova în cadrul proiectului a menționat: „Feedback-urile pe care le-am primit la ultima sesiune ne-au făcut să înțelegem o dată în plus valoarea acestor sesiuni. Părinții ne-au mărturisit că deja se simt schimbări pozitive în familiile lor, este o comunicare reciprocă și pot discuta cu copiii și adolescenții subiecte care anterior li se păreau dificile”.

Proiectul  „Creșterea sprijinului acordat copiilor și părinților refugiați prin implementarea măsurilor integrate de educație, consiliere psihologică și socială” este implementat de CCF Moldova, cu suportul financiar al organizației Plan International, în colaborare cu Direcția Generală Educație, Tineret și Sport, în cadrul Primăriei mun. Chișinău.

 

 

Imagine
Imagine
Mie, 05/03/2023 - 08:46
Donează ACUM!
Devino patron CCF Moldova www.patreon.com/ccfmoldova
Alte articole
#niciodatasingur
Tatiana Codreanu: Singură nu voi avea forța care o putem avea împreună!
Suma colectată
5.583 lei
112%
Suma necesară:
5.000 lei
Ana Sîtnic: Să ne unim forțele pentru a-i cumpăra un acordeon Mariei
Suma colectată
5.350 lei
36%
Suma necesară:
15.000 lei
Ana Sîrbu: Îmi doresc ca fiecare copil să aibă un ACASĂ
Suma colectată
1.400 lei
100%
Suma necesară:
1.400 lei