Familiile și cadrele didactice învață împreună să creeze oportunități de comunicare cu copiii cu deficiență de auz

Pe data de 28 iunie, echipa CCF Moldova a organizat o instruire online “Progresul copiilor cu dizabilitate de auz bazat pe suportul familiei, serviciilor specializate și a tehnologiilor asistive”, în cadrul proiectului „Consolidarea capacității profesioniștilor locali în domeniul reabilitării și incluziunii copiilor cu deficiență de auz în 10 raioane din Republica Moldova”, în perioada august 2019-iulie 2020, finanțat de Embassy of Finland in Bucharest – Ambasada Finlandei din București. Beneficiarii proiectului sunt 30 de copii cu dizabilitate de auz care au participat la 10 activități de reabilitare în cadrul proiectului.

Părinții, logopezii și cadrele didactice de sprijin ale celor 30 de copii cu dizabilitate de auz au fost invitați să participe la această instruire. În cadrul evenimentului, care a durat circa patru ore, am discutat despre rezultatul și impactul acțiunilor implementate, reguli de întreținere a aparatelor auditive sau a implantului cohlear, părinții și specialiștii locali au împărtășit experiența referitor la progresele înregistrate ale copiilor, dar am vorbit și despre implicarea copiilor în activități, inclusiv casnice, în timpul vacanței de vară. Astfel, familiile și cadrele didactice învață împreună să creeze oportunități de comunicare cu copiii cu deficiență de auz, căutând căi de a depăși barierele și intoleranța. Totodată, părinții sunt principalii suporteri și avocați ai copiilor în  pregătirea lor pentru procesul de incluziune socială și educațională, având nevoie, la rândul lor, de a fi susținuți.

Opiniile participanților referitor la training au fost foarte pozitive: “Mulțumesc că există așa oameni care ne informează. Am învățat să fiu mai ambițioasă”, a menționat un părinte,” Îmi place cum îi motivați pe părinți. Întotdeauna ne-ați încurajat și ne-ați dat recomandări tare bune” a zis un alt părinte. De altfel, și un cadru didactic de sprijin a fost foarte mulțumită “pentru posibilitatea de a cunoaște  experți foarte buni care ne-au format, oferindu-ne instrumente și metode noi. Mulțumim părinților și Ambasadei Finlandei la București care ne-a ajutat să reabilităm copiii și să ne formăm ca specialiști.“ 34 de părinți și specialiști locali au participat la instruire.

29 Iunie, 2020
Rezonezi cu misiunea noastră? Donează pe www.donatii.md
Devino patron CCF Moldova www.patreon.com/ccfmoldova
Alte articole