Forumul regional dedicat educației incluzive a ajuns la Ialoveni

Pe 27 aprilie, în incinta gimnaziului „Grigore Vieru” din orașul Ialoveni, CCF Moldova a organizat cel de al doilea forum regional dedicat educației incluzive, la care au participat peste 70 de angajați ai sistemului educațional din regiunea de centru a țării.

Manageri ai instituțiilor de învățământ, profesori, reprezentanți ai autorităților și specialiști în educație au trecut în revistă activitățile și realizările proiectului „Spre o școală incluzivă”, desfășurat de Copil Comunitate Familie, alături de ChildFund Deutschland, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, dar și suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei. „Educația este instrumentul cheie pentru o schimbare benefică a viitorului. Este fundamentul oricărei societăți, iar incluziunea și calitatea sunt necesare oricărui sistem de educație. Este important ca fiecare copil, cadru didactic, cadru non-didactic și părinte să se simtă binevenit în școală”, a declarat Liliana Rotaru, președintele CCF Moldova. 

Pe parcursul a doi ani, în cadrul proiectul „Spre o școală incluzivă” au fost realizate peste 300 de ședințe de mentorat pentru școlile din zona de centru a țării. „Participanții proiectului, profesori și reprezentanți ai Organelor Locale de Specialitate în Domeniul Învățământului din țară au beneficiat de instruiri și sesiuni de mentorat furnizate de traineri cu experiență vastă în educația incluzivă, asistență pentru elaborarea unui plan de acțiuni de dezvoltare a instituției creat în baza unei evaluări complexe”, a precizat Lorina Ghițu, manageră de program.

Activitățile din cadrul proiectului au fost dedicate îmbunătățirii mediului școlar, în care fiecare se simte bine, fie acesta profesorul, copilul sau părintele. „Împreună depășim bariere în calea învățării și participării. Trebuie să găsim pași concreți spre pași concreți în această direcție. Împreună putem contribui la unul din obiectivele de dezvoltare durabilă - ridicăm calitatea educației. Indexul vine să ne arate cum putem să-l implementăm”, a spus Viorica Cojocaru, expertă în incluziune, mentoră în cadrul proiectului „Spre o școală incluzivă în Moldova”.

Educația incluzivă nu este ușoară. Am simțit, și în calitate de profesor, cât este de complicat. Datorită CCF Moldova, dar și celor de la ChildFund, profesorii au fost capacitați atât logistic, cât și practic, pentru ca să facă față domeniului educației incluzive. Este un domeniu care dezvoltă sensibilitatea noastră pedagogică. Acum, avem posibilitatea ca să cunoaștem despre educația incluzivă, o educație în care toți sunt importanți și tuturor li se dă importanță în procesul educațional”, a subliniat Ion Scutaru, șeful Direcției Generale Educație Ialoveni.

În cadrul forumurilor, profesorii și-au împărtășit experiențele din cadrul sesiunilor de mentorat. „Suntem recunoscători pentru faptul că instituția noastră de învățământ a făcut parte din acest proiect. În urma acestor formări organizate de CCF Moldova, am realizat o serie de chestionare, desfășurate în cadrul școlii pentru elevii claselor primare și gimnaziale, dar și părinți. Am analizat răspunsurile, am văzut unde ne ciocnim cu probleme și am planificat activități care ar schimba aceste lucruri. Ne-am asigurat ca toate activitățile să fie axate pe starea de bine a participanților, să includem părinții și elevii. Ne-am dat seama că anterior prea puțin implicam părinții în activități, iar elevii în luarea multor decizii ce țineau de școală. Datorită și indexului, avem progrese la acest capitol”, a subliniat Ecaterina Enciu, directoarea liceului „Mihai Eminescu” din orașul Cantemir.

„Mulțumim tuturor implicați în proiect. ne-am simțit atât de bine în cadrul sesiunilor de formare. Am devenit mai bogați urmare a acestei experienței. În cadrul formărilor, am înțeles că educația incluzivă nu este doar despre copii cu anumite dizabilități, ci despre toți. Indexul Incluziunii este ca o carte de căpătâi pentru sistemul educațional. Apelăm des la Indexul Incluziunii. Ne-a plăcut cum este formulat și atractiv. Sperăm ca proiectul să aibă continuitate”, a concluzionat Ana Burduja, specialistă superioară, Direcția Generală Învățământ Cantemir.

De asemenea, profesorii au relatat despre activitățile desfășurate în cadrul instituțiilor de învățământ, după ce au devenit parte a programului „Spre o școală incluzivă”. „Primul pas pe care l-am făcut în cadrul școlii a fost realizarea unui chestionar, pe care l-am alcătuit în baza indexului, în baza setului de instrumente. Setul de instrumente este comod și ușor. Ulterior, datorită chestionarului am văzut care sunt problemele cu care se ciocnește instituția. Iar mai apoi - planul de rezolvare a acestor probleme. Să extindeți și în alte școli, este o experiență utilă și necesară pentru profesori”, Valentina Sînchetru, șefa centrului metodic al direcției generale Educație din Ștefan Vodă. 

Datorită acestui index am reușit să învățăm o multitudine de informații legate de incluziune. Dar cel mai important - am început să planificăm acțiuni care aduc starea de bine în rândul elevilor, profesorilor, dar și părinților”, a adăugat Liuba Pleșca, profesoară de română, directoarea liceului „Meșterul Manole” din satul Sălcuța, raionul Căușeni.

Când am început activitatea în cadrul programului, Indexul Incluziunii mi-a deschis ochii și am înțeles că incluziunea este despre toți, și anume toți suntem egali. Mi-aș dori o continuitate a programului, pentru că avem încă de învățat pe parcursul experienței”, a adăugat Petru Popescu, cadru didactic de sprijin, profesor de matematică în cadrul gimnaziului „Coșcalia” din s. Coșcalia, raionul Căușeni.

Forumurile regionale dedicate educației incluzive au fost organizate la Bălți (20 aprilie), Ialoveni (27 aprilie) și Orhei (3 mai). Bugetul total al proiectului a atins suma de 166 mii de euro. Proiectul „Spre o școală incluzivă în Moldova” este implementat de CCF Moldova, în parteneriat cu ChildFund Deutschland și Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei, în perioada iulie 2021 - iunie 2023.

 

Joi, 04/27/2023 - 13:33
Donează ACUM!
Devino patron CCF Moldova www.patreon.com/ccfmoldova
Alte articole
#niciodatasingur
Tatiana Codreanu: Singură nu voi avea forța care o putem avea împreună!
Suma colectată
5.583 lei
112%
Suma necesară:
5.000 lei
Ana Sîtnic: Să ne unim forțele pentru a-i cumpăra un acordeon Mariei
Suma colectată
5.350 lei
36%
Suma necesară:
15.000 lei
Ana Sîrbu: Îmi doresc ca fiecare copil să aibă un ACASĂ
Suma colectată
1.400 lei
100%
Suma necesară:
1.400 lei