Fuior Gourmet: Povestea a 14 Copii Salvați de la Separare

De ce au nevoie copiii ca să se simtă în siguranță?
Întâi de toate de o familie. Copiii din orfelinate trăiesc zilnic un sentiment de singurătate și nesiguranță. Indiferent de condițiile create, ei sar în brațele vizitatorilor cu speranța de a fi luați acasă. 

De aproape două decenii, subliniem importanța eliminării orfelinatelor și ajutorului acordat familiilor în dificultate, precum și dezvoltarea serviciilor de tip familie atunci când familia biologică nu mai poate oferi suport. Știm că mesajul nostru este auzit, deoarece partenerii ne susțin în această cauză, întrebându-se ca și noi: în ce societate vom trăi mâine.

În acest parcurs de transformare a sistemului de protecție a copiilor, de doi ani colaborăm cu partenerul nostru Fuior Gourmet. Nu sunt doar o rețea de restaurante de top, ci și au o viziune nobilă privind investițiile în oameni. 

Fuior Gourmet susține anual programul de Sprijin Familial CCF Moldova, contribuind direct la schimbarea calității vieții a 14 copii. Pe unii, i-am ajutat să se întoarcă în familiile lor din orfelinate, lucrând alături de părinții lor pentru a dezvolta competențe parentale, sociale, de relaționare și gospodărești. Toate însoțite desigur de ajutor material pentru a asigura condiții decente și un mediu sigur pentru copii. Alți micuți au primit asistența necesară, adaptată situației familiale, astfel încât să rămână în familie și să nu fie plasați sub tutela statului.

Acum un an, la nord, am ajutat o familie cu 7 copii să rămână lângă părinții lor.

Când i-am cunoscut noi, locuiau 9 persoane într-o cameră mare divizată de o sobă cu un pod avariat care prezenta un risc pentru siguranța lor. Dat fiind că autoritățile nu aveau o soluție rapidă pentru a le oferi un mediu sigur, ne-au cerut să intervenim.

Datorită parteneriatului cu Fuior Gourmet, viața acestei familii s-a schimbat radical. Acum locuiesc într-o casă confortabilă și sigură, cu o grădină mare în care au plantat copaci și unde, chiar din primul an, au crescut multe legume și fructe. În plus, cu ajutorul suportului oferit de compania Avigo, am reușit să renovăm locuința.

Dragostea sinceră și necondiționată atât de mult îi caracterizează. Sunt foarte uniți, am remarcat acest fapt chiar de la primele vizite pe care le-am avut în familie. Odată cu trecerea timpului acest lucru a rămas neschimbat.

Apoi au urmat alte intervenții de durată care au schimbat vieți.

În 2021, am cunoscut-o pe Viorica, o femeie determinată și curajoasă, aflată într-o situație complicată. Casa lor fusese distrusă de un incendiu, iar Viorica a rămas doar cu cel mai mic dintre copii, în timp ce ceilalți au fost plasați într-un internat. Singura soluție pe care autoritățile au propus-o a fost separarea fraților și distanțarea mamei de doi dintre copii. Nu considerau altă alternativă.

Dar în spatele fiecărui obstacol există o oportunitate pentru schimbare. Cu sprijinul generos al echipei de la Fuior Gourmet, am reușit să transformăm această poveste în una frumoasă. Am renovat locuința familiei și am făcut posibilă întoarcerea copiilor acasă, alături de mama lor.

Astăzi, familia este din nou unită, iar copiii se bucură de atmosfera caldă și sigură a propriului cămin. Viorica este mult mai determinată să continue să lupte pentru un trai independent și pentru a oferi un viitor mai bun copiilor săi. 

Alți patru copii zâmbitori îi întâlnim astăzi Acasă.

În luna mai a acestui an, echipa noastră  a cunoscut-o pe Vera, o mamă curajoasă, dar epuizată din cauza mutărilor frecvente din chirie în chirie. Această instabilitate îi îngreuna accesul la servicii medicale, educație și chiar la servicii sociale de sprijin. Vera a cooperat activ în toate planurile individualizate stabilite, reușind astfel ca azi să dispună de o locuință permanentă într-o comunitate unde s-a integrat, și unde serviciile comunitare sunt adaptate nevoilor familiei.

Pe parcursul anilor, alături de Fuior Gourmet, am reușit să schimbăm condițiile de trai a 14 copii. Prin generozitatea lor, au făcut posibilă reunirea familiilor și au oferit copiilor șansa la un viitor mai bun. Cu fiecare acțiune și fiecare donație, putem continua să aducem speranță și schimbare în viețile celor aflați în nevoie astfel, transformăm sistemul.

Parteneriatele de succes atrag schimbări de succes. 

Mulțumim, Fuior Gourmet!

30 Octombrie, 2023
Rezonezi cu misiunea noastră? Donează pe www.donatii.md
Devino patron CCF Moldova www.patreon.com/ccfmoldova
Alte articole
Vocea copilului

Am organizat la sfârșitul  acestei toamne un atelier unic și emoționant, crearea de lumânări împreună cu copiii. 

21 Noiembrie, 2023