Incluziunea copiilor cu dizabilitate de auz în învățământul general

În luna aprilie, CCF Moldova organizează ateliere educative, cu tema „Asistența specialiștilor în recuperarea auditiv-verbală și incluziunea copiilor cu deficiențe de auz. Responsabilitățile serviciilor de educație incluzivă”. 

Sesiunile de mentorat se desfășoară pentru aproximativ 100 de specialiști și specialiste din Republica Moldova. Psihopedagog special și logoped, Eudochia Brașoveanu va ghida specialiștii și specialistele în utilizarea comunicării totale în activitatea didactico-terapeutică pentru copiii cu deficiență de auz în cadrul terapiilor de recuperare, a ritmicii fonetice în activitatea de formare a pronunției corecte, a metodelor și tehnicilor moderne în procesul de recuperare auditiv-verbală a copiilor cu deficiențe de auz.

„În cadrul acestor traininguri, încerc să le dezvolt participanților și participantelor competențe în procesul de lucru cu persoanele cu dizabilitate de auz, în special copiii. Astfel, urmare a acestor sesiuni, participanții și participantele vor putea utiliza întreg setul de strategii specifice: fișe, imagini colorate, calculatorul prin utilizarea programelor soft în procesul de reabilitare auditiv-verbală. Participanții vin cu întrebări specifice, discută cazuri concrete, în baza experienței pe care au acumulat-o de-a lungul timpului”, a subliniat Eudochia Brașoveanu.

Atelierele țin cont de metodologia interactivă, vizionarea și analiza secvențelor video, demonstrarea exercițiilor practice, precum și lucru în grup, privind adaptarea unui text conform particularităților cognitive, perceptive și verbale ale copiilor cu deficiențe de auz. „Atelierele organizate răspund nevoilor de formare și cunoaștere a specialiștilor din domeniul educațional: cadre didactice, cadre didactice de sprijin, logopezi, psihopedagogi din instituțiile de învățământ în asigurarea incluziunii copiilor cu deficiențe de auz și contribuie la dezvoltarea competențelor în baza studierii unor cazuri concrete, beneficiind și de recomandări individualizate”, a precizat Lorina Ghițu, manageră de program în cadrul CCF Moldova.

În cadrul trainingului desfășurat la Chișinău a participat și Svetlana Vitan, logoped care activează în raionul Ungheni. „Comunicarea totală este un subiect extrem de important și util în activitățile realizate cu copiii care au deficiențe de auz. Un subiect ales și prezentat de trainera Eudochia Brașoveanu cu multă dăruire, cu o dicție perfectă și un material interesant. Avem informații și experiențe pe care le putem prelua în lucrul cu copiii cu deficiențe de auz”, a adăugat Svetlana Vitan.

Activitățile proiectului „Incluziunea copiilor cu deficiențe de auz în sistemul educațional” sunt adresate celor 30 de copii cu hipoacuzie din program, părinților acestora, precum și cadrelor didactice de sprijin, cadrelor didactice și specialiștilor Serviciului de Asistență Psihopedagogică implicați în reabilitarea lor. Acești copii sunt incluși în sistemul educațional, iar Strategia Națională „Educație 2030” prioritizează accesul tuturor copiilor la educație de calitate, indiferent de particularitățile lor de dezvoltare.

Atelierele se desfășoară pe 3, 5 și 10 aprilie 2023, la Bălți, Chișinău și Cahul. Sesiunile de mentorat fac parte din cadrul proiectului „Incluziunea copiilor cu deficiențe de auz în sistemul educațional”, și sunt desfășurate de CCF Moldova, în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării și cu suportul financiar al fundației HHC din Marea Britanie.

Vin, 04/07/2023 - 12:21
Donează ACUM!
Devino patron CCF Moldova www.patreon.com/ccfmoldova
Alte articole
#niciodatasingur
Tatiana Codreanu: Singură nu voi avea forța care o putem avea împreună!
Suma colectată
5.583 lei
112%
Suma necesară:
5.000 lei
Ana Sîtnic: Să ne unim forțele pentru a-i cumpăra un acordeon Mariei
Suma colectată
5.350 lei
36%
Suma necesară:
15.000 lei
Ana Sîrbu: Îmi doresc ca fiecare copil să aibă un ACASĂ
Suma colectată
1.400 lei
100%
Suma necesară:
1.400 lei