Opt școli au fost dotate cu echipament senzorial pentru copiii cu cerințe educaționale speciale

În perioada 18 decembrie 2023 - 23 ianuarie 2024, în Republica Moldova au fost lansate opt săli senzoriale pentru asistența copiilor cu cerințe educaționale speciale. Instituțiile de învățământ se numără printre cele 18 școli, care vor fi dotate cu echipament senzorial până în anul 2025. Acest lucru este posibil datorită proiectului „Participăm acum! Îmbunătățirea oportunităților de participare a copiilor și tinerilor cu dizabilități în sistemul de educație din Republica Moldova”, implementat de CCF Moldova, în parteneriat cu ChildFund Germania, în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării și ANACEC, cu suportul financiar al Ministerului Economiei din Germania și fundația „Ceslav Ciuhrii” din Republica Moldova. 

Prima instituție de învățământ dotată cu echipament senzorial de CCF Moldova a avut loc, pe 18 decembrie 2023, în gimnaziul „Mihai Viteazul” din orașul Strășeni. Iar la începutul anului 2024, în luna ianuarie, au urmat evenimentele de lansare în alte șapte școli din Republica Moldova. „Școlile vor avea echipament diferit. În instituțiile de învățământ vor fi instalate utilaje în funcție de nevoile beneficiarilor. Lumina difuză, sunetele liniștite, planșele de echilibrare, tuburile cu bule și alte echipamente din încăpere sunt instrumente noi în colecția cadrelor didactice de sprijin și terapeuților din această instituție”, subliniază președinta CCF Moldova, Liliana Rotaru.

Imagine

Sălile senzoriale sunt împărțite în câteva zone, fiind dotate cu echipamente speciale pentru dezvoltarea abilităților cognitive, motrice și sociale. „Camera senzorială este un mediu terapeutic controlat prin care copilul poate experimenta gradual percepțiile senzoriale, care contribuie la dezvoltarea psiho-cognitivă, la diminuarea anxietății și la dezvoltarea atenției. Este mediul unde sunt dezvoltate relațiile dintre senzații şi sentimente, iar stimulul exterior facilitează apariția emoțiilor”, subliniază Lilia Trifan, psihopedagog reabilitar în cadrul CCF Moldova.

Sala senzorială este dotată cu utilaje pentru dezvoltarea multilaterală a copiilor cu necesități speciale.De asemenea, în cadrul instituțiilor de învățământ care au fost dotate cu utilaj senzorial activează psihopedagogi, logopezi și cadre didactice de sprijin”, susține Sorin Popescu, psiholog CCF Moldova. 

Imagine

Din momentul echipării sălilor senzoriale cu utilaj senzorial, echipa CCF Moldova oferă asistență specialiștilor care activează în aceste școli. „Le oferim instruire și suport calificat, în funcție de necesități. Astfel, fiecare instituție de învățământ, care este parte a proiectului, să fie pregătită pentru a răspunde nevoilor copiilor cu cerințe educaționale speciale din comunitatea lor”, a precizat Lorina Ghițu, manageră de proiect în cadrul CCF Moldova. 

Cu ajutorul sălii senzoriale copilul cu CES mai ușor percepe noțiunea de formă, culoare, dimensiune, comparare, deplasare și capătă mai ușor experiența de viață. O etapă importantă din întreg procesul este instruirea  specialiștilor din instituții în cadrul ședințelor de mentorat, care sunt realizate de către CCF Moldova. Activitățile din sala senzorială se desfășoară după un orar stabilit, gradual și ghidate de către un specialist care activează în aceste instituții. Deja avem primele reacții pozitive”, subliniază Lilia Trifan, psihopedagog reabilitar în cadrul CCF Moldova.

Mama unuia dintre beneficiarii sălii senzoriale spune că datorită sălii senzoriale, copilul are dorință de a învăța și descoperi lumea. „Copilul meu vrea la școală. Această sală este și un beneficiu pentru părinte, care poate să se relaxeze, să-și refacă starea emoțională, iar în paralel să învețe noi metode de lucru cu copilul său”, a precizat mama copilului.

Imagine

Activitățile implementate de CCF Moldova sunt derulate în parteneriat cu ChildFund Germania și cu suportul financiar al Ministerului Economiei din Germania. „Republica Moldova și Germania sunt semnatari ai agendei Națiunilor Unite pentru dezvoltare durabilă. Al patrulea dintre obiectivele agendei îi îndeamnă pe semnatari să asigure o educația incluzivă, egală și de înaltă calitate pentru toți. Acest lucru înseamnă că avem nevoie de personal didactic suficient și specializat, de accesibilitate digitală a clădirilor, a tehnicii, dar și de condiții organizaționale flexibile în școli”, susține Margret Uebber, ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova.

În perioada martie 2023 - iulie 2025, 18 școli din țara noastră vor fi dotate în cadrul proiectului „Participăm acum! Îmbunătățirea oportunităților de participare a copiilor și tinerilor cu dizabilități în sistemul de educație din Republica Moldova”, implementat de CCF Moldova, în parteneriat cu ChildFund Germania, în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării și ANACEC, cu suportul financiar al Ministerului Economiei din Germania și fundația „Ceslav Ciuhrii” din Republica Moldova. 

Joi, 02/29/2024 - 07:21
Donează ACUM!
Devino patron CCF Moldova www.patreon.com/ccfmoldova
Alte articole
#niciodatasingur
Tatiana Miron: În loc să primesc cadouri tradiționale, vă invit să vă alăturați într-o acțiune specială
Suma colectată
450 lei
100%
Suma necesară:
450 lei
Ana Sîrbu: Îmi doresc ca fiecare copil să aibă un ACASĂ
Suma colectată
1.400 lei
100%
Suma necesară:
1.400 lei
Bogdan Ghieș - ziua de naștere nu este numai despre a primi, dar și despre a dărui
Suma colectată
0 lei
0%
Suma necesară:
22.000 lei