Părinții preadolescenților și adolescenților care frecventează Centrul de Creație „Luceafărul” din Chișinău, au primit suportul necesar pentru dezvoltarea relațiilor sigure și sănătoase cu copiii lor

La Centrul de Creație „Luceafărul” din Chișinău, săptămânal, copiii și tinerii au activități care le dezvoltă creativitatea, și anume: arta plastică și decorativă, studierea instrumentelor muzicale, teatru, dans, studierea folclorului, șah etc. De asemenea, sunt ajutați la orientarea profesională, dar și organizarea utilă și plăcută a timpului liber.

Începând cu luna februarie 2023 și până în luna iulie, agenda Centrului „Luceafărul” a inclus o nouă activitate – nemaiîntâlnită până atunci. Preadolescenții, adolescenții și părinții acestora au avut oportunitatea de a participa la activități săptămânale desfășurate de CCF Moldova în baza curriculelor „Abilități de viață pentru copii și adolescenți” și „Abilități parentale”.

Directorul Centrului „Luceafărul”, Veaceslav Levineţ, a declarat că în cadrul instituției pe care o conduce, în procesul de lucru cu copiii este o abordare specifică, diferită decât la școală, iar programul CCF Moldova s-a pliat de minune. „În cadrul centrului se pune accent nu numai pe educația estetică, dar și pe aspectul social. Sesiunile organizate de CCF Moldova au fost mai mult decât binevenite. Informația a fost foarte utilă și concentrată, axată pe dezvoltarea relațiilor copiilor cu părinții și societatea”. 

La fel ca și copiii și tinerii, părinții au fost foarte entuziasmați să afle lucruri noi și să-și îmbunătățească relația cu copiii lor.

Tatiana Teot este una dintre bunicile care a participat la sesiuni, această menționează: „Mi-a fost foarte interesant, pentru că adolescența mea a fost diferită de adolescența tinerilor de astăzi. Au trăiri și temeri diferite. Îmi place că sunt deschiși și îndrăzneți. Nouă mai mult ni se dicta cum trebuie să facem. Acum ei au multă libertate, însă noi trebuie să le fim alături și să-i ghidăm pentru că sunt la început de cale. Ei trebuie să știe că decizia le aparține și consecințele tot ei le suportă. Fiecare sesiune a fost utilă pentru mine. O să mă ajute mult în relația mea cu nepoțica”.

Potrivit facilitatoarei sesiunilor, experiența de lucru cu părinții a fost una frumoasă și mulți dintre ei au fost uluiți și profund recunoscători. „Părinții adolescenților și preadolescenților au zis că asemenea școală încă nu au trecut. Deși nu a fost școală, tot programul a fost „presărat” cu activități distractive, desfășurate într-un mod prietenos și confortabil. M-a impresionat că părinții veneau la fiecare sesiune cu interes și dezvoltau discuții în perechi, în grup destul de interesante și erau cu dorința de a-și exprima opinia, de a împărtăși propriile experiențe cu privire la subiecte discutate în cadrul sesiunilor precedente”, a mărturisit Rodica, facilitatoare CCF Moldova.

De asemenea, experta a adăugat: „Părinții au vociferat că au înțeles cât de important este să-și susțină adolescenții în perioade dificile, cum să depășească ei înșiși perioadele stresante și cum să-și poată susțină copiii în procesul de dezvoltare. Prin intermediul acestui program, părinții au aflat care și unde sunt acele rețele de sprijin la care pot apela atunci când trec printr-o situație dificilă”.

Activitățile s-au desfășurat în cadrul proiectului „Creșterea sprijinului acordat copiilor și părinților refugiați prin implementarea măsurilor integrate de educație, consiliere psihologică și socială”, care este implementat de CCF Moldova, cu suportul financiar al organizației Plan Internațional, în colaborare cu Direcția Generală Educație, Tineret și Sport, în cadrul Primăriei mun. Chișinău.

Joi, 05/11/2023 - 08:07
Donează ACUM!
Devino patron CCF Moldova www.patreon.com/ccfmoldova
Alte articole
#niciodatasingur
Tatiana Codreanu: Singură nu voi avea forța care o putem avea împreună!
Suma colectată
5.583 lei
112%
Suma necesară:
5.000 lei
Ana Sîtnic: Să ne unim forțele pentru a-i cumpăra un acordeon Mariei
Suma colectată
5.350 lei
36%
Suma necesară:
15.000 lei
Ana Sîrbu: Îmi doresc ca fiecare copil să aibă un ACASĂ
Suma colectată
1.400 lei
100%
Suma necesară:
1.400 lei