Mesele virtuale se transformă în mese adevărate pentru copiii care trăiesc în condiții grele. Donațiile făcute de zeci de oameni în timpul campaniei Rostul Postului ajung la ei pentru a-i ajuta să aibă un trai decent și să rămână acasă, alături de părinții lor. Familia a patru copii din Nordul Moldovei și-a umplut ocolul de pui, iar grădina de puieți de pomi fructiferi – toate cumpărate din banii donați pe restaurantul online ale cărui „uși” au fost deschise de CCF Moldova.
Mare bogăție în curtea unde se tolănește sărăcia.
Doi dintre ei tocmai treziți din somnul dulce al după-amiezii, ceilalți doi – lăsând pe toloaca de peste drum mingea cârpită și dezumflată, toți copiii familiei Chirică s-au adunat grămadă să vadă cu ochii lor micile vietăți, care le umpleau ograda. Puii așteptau cuminți să fie scoși din lăzi, iar Dana, puțin mai mare decât lada, o fetiță molcăluță de doi ani, îi trecea pe fiecare prin mâinile sale. Nu scăpa niciunul de procedura mângâierii efectuată cu multă precauție de micuță.
Alte două surori și fratele lor mai mare, de opt ani, urmăreau totul cu încântare. În curtea lor nu a fost niciodată atâta bogăție. La ei ocolurile sunt încă goale, iar sărăcia se tolănește ostentativ în orice colț.
Lidia, mama celor patru copii, își suflecă mânecile să hrănească noii locatari ai grădinii și ne spune că neapărat copiii ei vor avea o viață mai bună, dar lucrurile se vor schimba încet.
Decât așa, mai bine cu șobolanii la masă.
Femeia, crescută în copilăria ei de bunici, după ce părinții au murit, e mulțumită că măcar a reușit să scape, și ea și copiii, cu viață de fostul ei soț. „A fost un chin cât am trăit cu el. Mă bătea în fața copiilor până nu puteam să mă mai scol de pe jos.”
După un ultim atac de felul acesta, Lidia și-a luat copiii și a plecat, fără să știe unde va ajunge. Nu avea pe nimeni și nicăieri unde să se ducă. A ajuns, din mila unor oameni, într-o casă atât de veche și părăsită de atâta vreme încât șobolanii stăteau cu ei la masă. „Mișunau printre noi, dormeam cu frică, aș fi plecat de acolo, dar altundeva decât în drum nu aveam unde să evadez”, povestește Lidia.
Vine și binele. Vine neapărat...
Dar răul cel mare abia venea. Pentru că nu le putea asigura copiilor condiții decente, micuții au fost luați de lângă ea. Lidia a stat, plângând zile la rând, la ușa centrului de plasament până asistenții sociali i-au găsit un alt adăpost social instituțional, unde ea a fost cazată alături de copii.
Erau doi atunci, iar acum Lidia s-a recăsătorit și sunt patru suflețele mici în jurul ei. Chiar și împreună se descurcau foarte greu și, neavând un loc de trai permanent, riscau să rămână din nou fără copii. Organizația Copil Comunitate Familie a intervenit pentru ca cei patru micuți să nu fie luați de lângă părinți și le-a oferit o casă într-un sat din Nordul Moldovei unde stau toți de doi ani. “Aici suntem lângă mama și ne străduim s-o ajutăm fiecare”, spune Angela, cea mai mare dintre fete, care la nouă ani a îndurat destule necazuri.
Solidaritatea oamenilor le-a schimbat viața.
Campania Rostul Postului, inițiată de CCF Moldova, se desfășoară în fiecare an pentru ca familiile aflate în pragul sărăciei, ca cea a Lidiei, să își poată crește copiii alături. Banii colectați se transformă în sprijin material – păsări, animale, copaci sau răsad, lucruri care îi responsabilizează pe părinți să muncească în continuare pentru a-și păstra familiile unite.
Rostul Postului a solidarizat în această primăvară peste 240 de persoane care au donat mai bine de 136 de mii de lei.
Autoare: Sorina Obreja
Pe 29 septembrie, a avut loc cea de-a zecea ediție Chisinau Marathon 2024, cea mai impresionantă competiție de alergare a anului, organizată de sporter.md
CCF Moldova și patroana organizației, Valentina Nafornița, vă invită la cea de-a 11-a ediție a Galei Generozității, un eveniment care transformă arta în binefacere, pentru binele copiilor
În perioada 25 iulie-25 august 2024, pentru al șaselea an consecutiv, am invitat susținătorii, partenerii și urmăritorii CCF Moldova să se implice activ în susținerea campaniei „G
De ce avem nevoie de acreditarea serviciilor sociale? Pentru ca aceste servicii sǎ asigure calitate și competitivitate, odată ce prestatorii de servi