CCF Moldova și Primăria or. Rezina în colaborare cu STAS Rezina au lansat astăzi, 09.02.2024, primul serviciu de zi, din localitate, adresat copiilor 4 luni-3 ani

O colaborare frumoasă între Autoritatea Publică Locală și CCF Moldova a rezultat cu dezvoltarea unui serviciu social de zi adresat copiilor cu vârsta de 4 luni – 3 ani (Creșă Socială), care a fost lansat astăzi.

La evenimentul de deschidere au participat reprezentanți ai Primăriei, Serviciului Teritorial de Asistență Socială, părinți și profesioniștii implicați din cadrul asociației CCF Moldova.

Simion Tatarov, Primarul or. Rezina a menționat:  „Este un exercițiu nou pentru educația timpurie din orașul nostru, pentru care mulțumesc mult partenerilor noștri CCF Moldova și finanțatorului Hope and Homes for Children din Marea Britanie. Am început discuțiile în aprilie anul trecut și iată-ne astăzi la deschiderea acestui serviciu necesar care ne va ajuta să fim mai prezenți în viața copiilor, dar și mai prezenți în viața părinților.”

Pentru CCF Moldova este al 10-lea serviciu de acest fel dezvoltat și are scopul de a preveni separarea copilului de familie, oferind părintelui oportunitatea să muncească, iar copilului să se afle în siguranță pe parcursul zilei.

Președinta CCF Moldova, Liliana Rotaru, în adresarea sa către cei prezenți a menționat: “Este mare bucurie pentru noi să participăm la acest eveniment de lansare, dar cel mai important este ce va urma de acum încolo. Probabil foarte mulți dintre dumneavoastră cunoașteți că la nivel european există așa numitul fond de garantare pentru copil, unde principalul pilon este sprijinul familiilor cu copii mici. Nu întâmplător se spune că primele 1000 de zile din viața copilului sunt cele mai esențiale. Până la vârsta de trei ani au loc cele mai importante procese, dezvoltarea atașamentului, a încrederii față de adultul de lângă el, de dezvoltare cognitivă. Nu există perioadă mai importantă în viața noastră, a fiecărui om ca perioadă primilor 3 ani de viață. Ce înseamnă acest lucru pentru autorități și pentru specialiști? Anume în această perioadă trebuie să sprijinim cat mai mult cu servicii, precum acesta lansat astăzi, cu prestații suplimentare conform nevoilor individuale a familiei.” 

Chiar în prima zi de la deschidere, aici erau prezenți cinci copii și mamele lor care au venit să se informeze despre sprijinul care îl pot primi. Printre ele am cunoscut-o pe Victoria, mamă a 5 copii care abia așteaptă adaptarea copiilor săi gemeni la acest serviciu de zi, iar ea să poată muncii pentru a-și crește copiii în siguranță. 

Începând cu anul 2011, CCF Moldova a oferit suport în comunitățile unde a întâlnit deschidere și interes pentru dezvoltarea sistemului de servicii sociale, iar anul trecut, această deschidere au manifestat-o autoritățile locale din Rezina. Astfel, organizația, alături de finanțatori, vine cu sprijin și calificare profesională, precum și investițiile financiare necesare, în conformitate cu cele mai bune standarde, iar autoritățile locale oferă spațiul destinat serviciului și ulterior preiau întreținerea și buna funcționare a acestuia. 

Peste 56 de mii de euro au fost investiți în dezvoltarea serviciului de zi (Creșă Socială), sprijin oferit de partenerii noștri, Fundația Hope and Homes for Children Marea Britanie.

Începând cu anul 2005, CCF Moldova reprezintă în țara noastră Fundația Hope and Homes for Children, lider global în procesul de dezinstituționalizare.

Vin, 02/09/2024 - 11:00
Donează ACUM!
Devino patron CCF Moldova www.patreon.com/ccfmoldova
Alte articole
#niciodatasingur
Ana Sîtnic: Să ne unim forțele pentru a-i cumpăra un acordeon Mariei
Suma colectată
5.350 lei
36%
Suma necesară:
15.000 lei
Tanya Buga își donează ziua de naștere unui băiețel cu paralizie cerebrală infantilă
Suma colectată
2.300 lei
20%
Suma necesară:
12.000 lei
Oxana Barbăneagră: Vreau să împărtășesc bucuria mea cu cei care au nevoie de ajutor
Suma colectată
1.650 lei
110%
Suma necesară:
1.500 lei